Friday, 10.05.2024, 14:14

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » April » 5 » Олександр Курилюк: «Курс на реформи взято»
Олександр Курилюк: «Курс на реформи взято»
16:22

Україна потребує реформ. Про необхідність перетворень багато років говорять політики. Зазвичай вони це роблять перед виборами, а потім про це забувають. Змінюються уряди, змінюються коаліції. Всі програмні документи містять пункти про реформи, а віз і нині там. Точніше був там. Нинішній уряд не лише проголосив курс на реформи, але й рішуче перейшов від слів до справи. На чолі Волинської області теж працює команда однодумців і реформаторів. Про те, яких реформ слід очікувати найближчим часом і яким чином вони торкнуться нашої області ми поцікавилися у заступника губернатора Волинської ОДА Олександра Курилюка.

- Олександре Івановичу, зараз влада проводить багато реформ у країні. Коли слід очікувати їх перших позитивних результатів?

- Нас попереду чукають непрості часи, але повірте, реформи вже дають перший позитив. Розповім про соціальні зміни. Що стосується пенсійного забезпечення, то в листопаді-грудні планується серйозне підвищення пенсій, насамперед тим пенсіонерам, які отримують 800-900 гривень. Ми вийдемо на задекларований Президентом мінімальний рівень пенсії у 1380 гривень. Паралельно йтиме й зростання заробітних плат, приміром з першого грудня мінімальна заробітна плата буде становити 1004 гривні. Так само йде й зростання соціальних виплат. Щоб краще зрозуміти який величезний фінансовий ресурс отримує область на соціальні виплати наведу приклад виплат допомоги багатодітним сім’ям та сім’ям де є діти-інваліди, а це біля одного мільярда гривень. Зросли й виплати матерям-героїням. Якщо у 2009 році в області таких було 159 жінок, то у 2010-му 3600. сьогодні мати-героїня отримує одноразову виплату у 9410 гривень.

Зараз точиться дискусія про необхідність пенсійної реформи. Я однозначно стверджую, що вона потрібна. Бюджет Пенсійного фонду області щомісяця складає біля 300 мільйонів гривень, наших власних надходжень – лише 145 мільйонів гривень, ще два три роки – і пенсій не буде чим платити.

2001 рік ще буде важким, оскільки ми повинні виплатити величезні суми по зовнішніх та внутрішніх запозиченнях, які бралися протягом 2008-2010 років. Ми б із великим задоволенням спрямували ці гроші на освіту, охорону здоров’я чи інші соціальні об’єкти, які необхідно будувати. Та ситуація поступово вирівнюється.

В Україні реалізовується класична модель влади, де Президент країни всю відповідальність взяв на себе. Відбулися певні зміни в організації системи влади, тепер виконавча влада вийшла на передові позиції. Ми впевнені, що 2012 та 1013 роки будуть серйозними роками у віхах розвитку країни.

- Одним із показників розвитку економіки країни є будівельна галузь, яка нині переживає не найкращі часи. Коли слід очікувати будівництва нових об’єктів, у тому числі і нового інфекційного відділення у Володимирі-Волинському?

- у 2009 році Волинь на будівництво різних об’єктів отримала 13 мільйонів гривень, у 2010-му понад 60 мільйонів гривень. Вже в цьому році в області буде будуватися 10 об’єктів, а їхній бюджет сукупності складає біля 180 мільйонів гривень. Приміром до кінця 2012 року в Луцьку, на базі обласної клінічної лікарні, буде побудовано сучасний перинатальний центр, на що виділяється 57 мільйонів гривень. Ідею відкриття центру підтримав Віктор Федорович і доручив вже в цьому році на його будівництво виділити 30 мільйонів гривень. Також буде будуватися Іваничівська районна лікарня та дві школи: одна – в Старовижівскому, друга в Камінь-Каширському районах.

Щодо Володимира-Волинського, скажу, що питання будівництва інфекційного відділення є цікавим і водночас дискусійним. Якщо ми будемо бачити, що відділення місту потрібне, то будемо його відкривати, адже це серйозні гроші і місто за власний кошт його не побудує. Ми багато чого змінюємо в медицині, і першим тут є питання раціонального використання коштів, які виділяються на охорону здоровя. Нині всі кошти йдуть на утримання приміщення, оплату енергоносіїв, виплату заробітної плати, а на ліки та обладнання грошей не вистачає. Цю систему ми хочемо змінити. В області на придбання обладнання для обласних лікувальних установ у цьому році виділяється 21 мільйон гривень.

- Багато розмов нині точиться і навколо продажу землі сільськогосподарського призначення…

- Україна сьогодні реально може при тому дефіциті продовольства, який є у світі, зайняти вагоме місце на світових продовольчих ринках. Та нам завжди не вистачало розумних підходів. Так дійсно, багато хто говорить, що землю продавати не можна, та її продавали вже давно. У нас навіть біля Луцька є такі сільські ради, які умудрилися за останні роки продати по півтори тисячі гектарів землі у приватні руки. Тут тепер питання стоїть: а куди ж пішли гроші? Від створення ринку землі ми нікуди не дінемося – на землю повинен прийти ефективний власник.

Торкнуся й інших програм у сільському господарстві, адже в області відновили роботу програми, спрямовані на розвиток тваринництва. Якщо керівник господарства має бажання зайнятися тваринництвом, то він отримає підтримку за державною програмою: за купівлю телички йому повертатимуть 7 гривень компенсації за кілограм живої ваги. В області також реалізовується програма будівництва сучасних молочно-тваринницьких комплексів. 70% вартості будівництва повертатиме його власнику держава. Центральна влада розглядає аграрно-промислове виробництво як пріоритетний напрямок розвитку країни. Я думаю тут нам все вдасться, але це робота не одного дня. Переконаний, і хочу запевнити волинян в тому, що довгоочікувані і, головне, конче актуальні зміни уже настали. Вони характеризуються системністю, виваженістю і послідовністю, а базуються на фаховості і гарантованому фінансуванні.

Ярослава Вознюк


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 447 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |