Monday, 20.05.2024, 21:32

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 27 » Олександр Єфремов: "Відносно наступного року у нас двоякі прогнози"
Олександр Єфремов: "Відносно наступного року у нас двоякі прогнози"
10:29

Напередодні новорічних свят Голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов розповів в ексклюзивному інтерв'ю газеті ПР "Час регіонів" про те, що вважає головними досягненнями влади в році, що минає та прогнози на майбутнє.

- Олександре Сергійовичу, як голова найбільшої парламентської фракції як ви оцінюєте рік, що минає?

- Для нас цей рік був не зовсім звичайним. Ми починали його в опозиції, потім були непрості президентські вибори, на яких представнику нашої політичної сили більшість громадян України віддали свої голоси. У жовтні ми пережили ще одні вибори - до місцевих органів влади, де істотно покращили своє представництво в місцевих радах. Тому, якщо судити з політичної точки зору, ми прожили непростий, але успішний рік. І президентські, і місцеві вибори були позитивно оцінені міжнародною спільнотою, їх результати визнали у всьому світі.

Що стосується політичних результатів, отриманих нами в цьому році, то ми вдячні нашим виборцям за те, що вони надали нам довіру і тим самим зупинили сповзання нашої країни у прірву. І про це треба говорити відверто. Якщо тільки теоретично уявити, що влада в Україні не змінилася до цих пір, то без перебільшення можна було б сказати, що на сьогоднішній день гостро б стояло питання про економічний суверенітет нашої держави.

На щастя, цього не сталося. Президенту України Віктору Януковичу вдалося в самі стислі терміни вирівняти ситуацію в країні, припинити конфлікти між органами влади, які існували раніше, налагодити спокійний режим роботи. І найпершою заслугою Президента стало створення надійної і стабільно функціонуючої вертикалі управління: Адміністрація Президента, Кабінет міністрів, Верховна Рада - почали працювати скоординовано і в одному напрямку.

- Як позначилася ця злагоджена робота на вирішенні економічних проблем в Україні?

- Буквально через кілька тижнів після зміни влади, почалося вирішення найважливіших для країни питань. У короткі терміни нам вдалося зупинити падіння виробництва, уберегтися від розвалу економіки. Як усі пам'ятають, у минулому році було зафіксовано небувале для України падіння ВВП - майже 15%. Це був крах для економіки. Коли я наводжу цю цифру в бесіді з іноземними послами, вони навіть не знають, що відповісти. Тому що в цивілізованих країнах небувалим крахом вважається показник падіння в 3%. А дізнавшись про 15-відсоткове зниження - вони розуміють, наскільки серйозною була проблема. Крім того, 2010 рік країна починала без державного бюджету, оскільки його просто не було чим наповнювати.

Але, незважаючи на величезні діри в бюджеті, нам було необхідно зберегти соціальні показники - прожитковий мінімум, зарплати, пенсії, стипендії. Нам це вдалося. Хочу підкреслити, що ці норми не тільки були збережені, а й були збільшені.

- У державному бюджеті на 2011 рік передбачено ще одне підвищення соціальних стандартів?

- Дійсно, в бюджеті виділені додаткові кошти на соціальні стандарти. У держбюджеті передбачено збільшення всіх найважливіших соціальних пунктів - зарплат, пенсій. Вперше за кілька років будуть суттєво збільшені виплати при народженні дітей. Крім того, виділені кошти на програму "Шкільний автобус" та на різні програми з охорони здоров'я. Не виключено, що показники держбюджету на 2011 рік можуть бути знову переглянуті в бік збільшення, якщо економічна ситуація посприяє цьому.

Можна сказати, те, що у четвер (23 грудня) був успішно прийнятий державний бюджет на 2011 рік, доводить правильність наших дій. Це фінальний акорд нашої якісної роботи. Вперше за багато років у нашій державі бюджет не приймався "під ялинку", і не було таких проблем з його прийняттям, як у минулому році, коли він взагалі не був затверджений до Нового року. Цього разу, до підготовки найважливішого фінансового документу країни ми підійшли виважено і професійно.

Тому, якщо оцінювати показники роботи нашої команди в 2010 році, то можна сказати, що ми досягли успіхів і в політичній, і в економічній, і в соціальній сферах. Із завданням-мінімум ми впоралися - ми зупинили політичні чвари, ми зупинили сповзання країни у прірву в економічному плані, і найголовніше - ми почали процес реформ, про які багато говорилося, але які ніхто не проводив, тому що багато хто з них є непопулярними.

- Чи вистачить політичної волі завершити ці реформи? Як вони можуть відбитися на рейтингах Партії регіонів?

- Запропоновані Президентом України реформи непрості. Але якщо ми їх не проведемо, то майбутнього в нашої держави просто не буде. І те, що наша політична сила взяла на себе відповідальність за проведення цих реформ, значить, що ми приймаємо на себе й основний удар у зв'язку з реалізацією непопулярних, але дуже важливих для країни в цілому і кожного громадянина зокрема, рішень. Вони спрямовані на стабільність, цілісність нашої держави. Хотілося б, щоб кожен громадянин розумів, що без структурних змін в економіці та соціальній сфері непросто буде поліпшити позиції країни на міжнародній арені. Я не бачу іншої політичної сили, яка так змогла б взяти на себе відповідальність за структурні перетворення. Звичайно, є побоювання, що може щось не вийти. Тому всі, хто зацікавлений у добробуті нашої держави, її стабільний розвиток, повинні об'єднатися навколо цих реформ.

І якими б вони не здавалися складними, потрібно зрозуміти, що вони необхідні для нашої держави. Якщо я скажу, що на шляху проведення реформ нас не хвилюють рейтинги, я буду лукавити. Нас вони хвилюють. Крім того, нас турбує те, що цілий ряд проведених реформ не зовсім зрозумілі людям, і вони будуть скептично до них ставитися. У зв'язку з цим хотілося б більш якісно проводити роз'яснювальну роботу, налагодити діалог у суспільстві. Але я глибоко переконаний, що через рік після початку цих реформ, суспільство відчує позитивні результати.

- Тобто, протягом майбутнього року реформи повинні бути завершені?

- Я сподіваюся, що основний блок реформ, запланованих Президентом України Віктором Януковичем, буде завершений до липня 2011 року. Ми розраховуємо, що це дасть позитивний для країни результат в економіці та соціальній сфері вже до осені 2011 року. І тоді у нас почнеться очевидне поліпшення в економічному розвитку держави, а це, у свою чергу, призведе до збільшення надходжень до державного бюджету та вирішенню цілої низки соціальних проблем. У принципі, прогнози дають можливість говорити, що якщо ми вийдемо до 2012 року на таку динаміку розвитку, то й далі політична і економічна ситуації будуть спокійними і стабільними.

- Ви дуже часто зустрічаєтеся з представниками інших держав. Як Ви вважаєте, чи бачить успіхи української влади міжнародне співтовариство?

- Безумовно, відносини України з іншими державами помітно потеплішали. До нас все частіше приїжджають лідери зарубіжних країн. Нашого Президента все частіше запрошують з офіційними та державними візитами в різні держави, в тому числі у провідні країни світу. Це говорить про те, що наша міжнародна політика стала більш зваженою. Тепер до думки Україні прислухаються за кордоном.

- Чи принесе це нам економічні дивіденди, наприклад, зростуть інвестиції в економіку України?

- У залученні інвестицій є 2 складові. Перша - це внутрішні ресурси. Якщо українці будуть мати хорошу роботу, стабільно отримувати зарплату, то вони будуть вкладати більше ресурсів в споживання товарів і послуг. І це будуть внутрішні інвестиції.

Що стосується зовнішніх інвестицій, то дійсно, чим більше ми будемо інтегровані у світовий ринок, чим більше різні світові корпорації будуть упевнені в тому, що в нашу країну можна вкладати інвестиції, чим більше умов вони будуть створювати для розвитку нашого бізнесу (і до речі, не лише великого, а й середнього і дрібного), тим краще для нас, тим швидше ми станемо державою, яка буде міцно стояти на ногах.

Виходячи з тих реформ, які були розпочаті в Україні (а це спрощення податкової політики, скорочення дозвільної документації, зменшення бюрократії), можна говорити про те, що це все піде на користь України. Ми пам'ятаємо, які серйозні дискусії розгорталися навколо Податкового кодексу. У кінцевому підсумку, вийшов документ, який відповідає двом основним критеріям: по-перше, податки повинні платити всі, а по-друге, Податковий кодекс має сприяти розвитку бізнесу. І ця точка зору співпадає з очікуваннями представників бізнесу.

Для України дуже важливо повернути довіру міжнародного співтовариства. Адже все це прямо вплине на залучення інвестицій в нашу економіку.

- Це означає, що є підстави для того, щоб сподіватися, що наступний рік буде успішним?

- Стосовно наступного року у нас двоякі прогнози. Ми розуміємо, що перша половина року буде складною. Тому що багато сил і ресурсів піде на реформування низки галузей. У першу чергу, мова йде про господарський комплекс, і економічної та організаційної сферах і т.д. Але я глибоко переконаний, що до кінця третього кварталу наступного року стануть помітні позитивні результати від наших дій. І в цьому випадку, формування бюджету на 2012 рік буде проходити на якісній стартовому майданчику.


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 368 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |