Monday, 20.05.2024, 15:52

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » April » 7 » Олександр Башкаленко: «Повірте, ми будемо стукати – і нам відчинять»
Олександр Башкаленко: «Повірте, ми будемо стукати – і нам відчинять»
10:55
  Чимало суперечливих розмов точаться сьогодні навколо Національного проекту «Доступне житло». Він стартував восени 2010 року, і відразу викликав неабияку цікавість у волинян. Відповідно до завдань регіональної програми, минулоріч передбачалося придбання 10 квартир загальною площею 625 кв. м, тоді ж у Луцьку розпочалися роботи щодо добудови і придбання 16 квартир з високим ступенем готовності в житлових будинках на вулицях Федорова та Стрілецькій. Загалом, у 2010 році громадяни сплатили 2 млн. 750 тис. гривень, з яких 2 млн. 461 тис. гривень були задіяні у будівництві. Станом на 1 березня цього року сума сплати сягнула 3 млн. 690 тис. гривень, державна підтримка за рахунок держбюджету передбачена в сумі 1 млн.288 тис. гривень. Понад 4 мільйони одиниць національної валюти вже надійшли забудовникам. 

    Сутність програми полягає у тому, що держава сплачує 30% від вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надає пільговий іпотечний житловий кредит в уповноваженому банку. Згідно відповідної постанови Кабінету Міністрів України, право на отримання державної підтримки мають люди, які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов. Крім того, ці громадяни згідно рішення місцевого органу влади мають бути включені до списку людей, що мають право на доступне житло. Середньомісячний сукупний дохід потенційних власників нових квартир разом з членами їх сімей з розрахунку на одну особу не має перевищувати чотирикратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні. 

    Поки одні нарікають і критикують – інші користуються можливістю зекономити. Вже протягом січня-лютого поточного року Волинське регіональне управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» надало консультації 756 громадянам області, які потребують покращення житлових умов. Внаслідок цього 65 людей виявили бажання стати учасниками програми. Нестачі квартир, як запевняють місцеві чиновники, в області не існує – житло активно будується. Істотною проблемою експерти називають те, що для кожного регіону державою встановлена окрема вартість одного квадратного метра, для Волині – 4290 гривень. Проте забудовники пропонують свої ціни, посилаючись на подорожчання матеріалів, енергоносіїв та зростання заробітних плат. Наприклад, ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536» минулоріч встановив вартість 5500 гривень за квадратний метр. «Не вигідно», - казали деякі потенційні покупці, дізнавшись про вимоги забудовників. Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко переконаний в іншому. Свою позицію, беручи до рук калькулятор, аргументує точними математичними розрахунками: «Хіба ж можна назвати невигідною навіть таку ситуацію, коли покупець може зберегти 50, 100 гривень? У нашому ж випадку, коли йдеться про програму «Доступне житло», громадяни економлять десятки тисяч. Якщо ми говорили про ціну 5500 гривень за квадратний метр, то квартира в 65 м2 коштувала 5500*65=357500 гривень. По державній ціні її вартість – 4290*65=278850 гр. Держава компенсувала покупцеві 30%, тобто 1287 гривень з кожного квадратного метра. Множимо цю цифру на площу житла – 1287*65, це дорівнює 83655. Таким чином, покупець сплачує 273845 замість 357500 гривень. Говорячи про програму, всі звикли вказувати на невелику різницю, яка виникає з обрахунку одного квадратного метра. Але, як виглядає ситуація насправді, можна побачити лише на таких «живих» сумах. Понад 80 тисяч зекономлених людиною гривень – хіба ж це не вигідно?». 

    Як показує практика, щоб придбати просторі квартири у нових будинках за економною ціною, чимало людей продавали земельні ділянки або старі хати у селах. Вихід для решти – кредитування. Щоб надати волинським банкам можливість позичати кошти на більш вигідних умовах, Луцьк на запрошення першого заступника голови ОДА Олександра Башкаленка відвідав Андрій Камуз - заступника голови правління Державної іпотечної установи. На зустріч з ним запросили керівників регіональних відділень банківських установ. Столичний фінансист розповів волинським колегам про нову програму ДІУ з підтримки будівництва, яка надає позики юридичним особам під ставку від 11% річних. Під час однієї з нарад представник забудовників переконував, що волинські банкіри не поспішають розпочинати роботу за програмою від Державної іпотечної установи. Адже серед обов’язкових умов участі у проекті – високі показники середнього заробітку фізичних осіб. 

    Втім, Олександр Башкаленко закликав чиновників, забудовників і банкірів не поспішати розчаровуватися, а спільними зусиллями взятися за подолання усіх можливих перепон. Він доручив учасникам зустрічі підготувати конкретні пропозиції щодо покращення ситуації. Далі – обрати один із можливих варіантів: надіслати узагальнену інформацію у листі до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, вдруге запросити до Луцька Андрія Камуза або групою відвідати Київ та особисто розповісти про волинські проблеми і можливі шляхи їх вирішення столичним можновладцям. «Давайте піднімемо це питання. Повірте, ми будемо стукати – і нам відчинять», - додав він, згадуючи відому біблійну цитату. 

    Про те, що дієвість такого підходу до подолання труднощів вже доведена на практиці, свідчать чимало прикладів. Частину з них і навели під час наради. Зокрема, йшлося про те, як минулоріч Олександр Башкаленко вирішив на столичному рівні проблему дороговартісного страхування об’єктів за програмою «Доступне житло» - замість 10% на Волині стали сплачувати 1%. Як це було – розповідає голова правління ВАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха: «Коли була оголошена програма «Доступне житло», і держава згідно неї восени 2010 року виділила перші кошти - виявилося, що нездані будинки треба страхувати. У положеннях такого ми ніде не бачили. Ми зателефонували до Держбуду, у відповідні столичні структури – як з’ясувалося, страхування має сягати до 10 відсотків. Уявляєте, якщо ми пропонували покупцям житло по 5500, а ще 10% перекласти на людські плечі, а потім ці кошти підуть невідомо куди! Це ж знайшлася б приватна страхова компанія, через яку б проходили усі об’єкти, і вона просто отримувала б гроші ні за що, розумієте? Я сказав, що за таких умов взагалі не буду брати участь у програмі. А наш будинок фактично здали ще у жовтні, він був першим у списку. Це питання підняв осередок Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, ми вийшли на рівень обласної державної адміністрації. Я звернувся до Олександра Башкаленка, розповів про цю ситуацію, дав йому всі координати, телефони, і він почав розбиратися». 

    «Страхування необхідне на той випадок, якщо забудовник з якихось причин не віддасть квартиру – тоді страхова компанія виплатить її вартість клієнту та державі, - розповідає Олександр Башкаленко. - Якщо загальна вартість квартири площею 65 м2 по державній ціні – 278850, то 10% – 27885 гривень. Ця сума – тіньові кошти. І якщо держава компенсує покупцеві 83655 гривень, віднімаємо від них 27885 – лишається 55770. Я через Київ вирішував це питання, телефонував до Віце-прем'єр-міністра України Віктора Тихонова. Він дав доручення Державній іпотечній установі, і проблема була знята. Нам скасували 10%, зробили 1%. Сплатити 2788 замість 27885 – різниця істотна». 

    Отож, що б не казали скептики – а Національна програма «Доступне житло» на Волині почала діяти. Станом на березень 2011 року на 12 квартир вже оформлюються свідоцтва на право власності, введення в експлуатацію ще чотирьох заплановане на другий квартал цього року. Що буде далі – покаже час, однак покращити ситуацію можливо лише за умов ініціативності усіх без винятку сторін – як забудовників та чиновників, так і банкірів та покупців.

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 438 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |