Monday, 20.05.2024, 17:16

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » March » 18 » Олександр Башкаленко хоче, щоб житло було доступне широким верствам населення
Олександр Башкаленко хоче, щоб житло було доступне широким верствам населення
11:12

Напередодні відбулася нарада щодо реалізації в області  Регіональної програми будівництва (придбання) доступного житла. Тоді Олександр Башкаленко намагався з’ясувати причини повернення Волинським фондом сприяння молодіжному житловому будівництву півтора мільйона гривень цільових коштів, призначених для відшкодування частини вартості кредитів на придбання квартир. З’ясувалося, що і для потенційних квартировласників, і для будівельних організацій кредити є надто дорогими. Аби пом’якшити проблему, перший заступник голови облдержадміністрації запросив до Луцька Андрія Камуза - заступника голови правління Державної іпотечної установи. ЇЇ пріоритетне завдання - підвищення доступності житла широким верствам населення. Виконуючи функції державного інституту розвитку ринку іпотечного кредитування, ДІУ підтримує баланс інтересів держави, первинних кредиторів, позичальників та інвесторів.

   Андрій Камуз розповів, що на балансі Державної іпотечної установи – понад 2 мільярди гривень, призначені для кредитування. Наприкінці 2010 року почала діяти нова програма ДІУ з підтримки будівництва, і всього за декілька місяців вже профінансовані об’єкти на суму 200 млн грн у різних регіонах України. Ставка рефінансування іпотечних кредитів та первинних кредиторів (банків) для кредитування житлових об’єктів – 11%. Верхня межа вартості кредитів, яку не має перевищувати банківська установа – 15%. Позики на будівництво юридичним особам надаються Державною іпотечною установою терміном до 2,5 років, а фізичним особам – до 30 років. Головна умова кредитування, на якій наголошував Андрій Камуз, – бездоганна репутація та надійність забудовника.

   Державна іпотечна установа перераховує усю необхідну для завершення будівництва суму банку, який, у свою чергу, розпочинає кредитувати забудовника відповідно до погодженого графіку фінансування та здійснює контроль за цільовим використанням кредитних коштів. Також банк в рамках отриманих від ДІУ коштів забезпечує надання іпотечних кредитів громадянам задля придбання ними житла у забудовника, допомагаючи таким чином це житло реалізувати.

    Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко зауважив, що до нього неодноразово зверталися волиняни, які хочуть придбати квартири за програмою доступного житла і готові заплатити більшу частину коштів. Однак людей відштовхують позики під 19,5 - 20%, які можуть запропонувати місцеві кредитно-фінансові установи. Він закликав банкірів та забудовників активно співпрацювати з Державною іпотечною установою у рамках програми будівництва доступного житла, а у разі виникнення питань чи сумнівів запропонував присутнім керівникам звертатися особисто до нього. У свою чергу Андрій Камуз пообіцяв волинським фінустановам підтримку на столичному рівні.


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 387 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |