Monday, 20.05.2024, 19:16

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 3 » О.Башкаленко: Треба відмежовувати інтереси бізнесу від інтересів паразитуючих політиків
О.Башкаленко: Треба відмежовувати інтереси бізнесу від інтересів паразитуючих політиків
13:51
  Навіть підприємці сьогодні стверджують, що проект податкового кодексу вже не має нічого спільного з економікою, а переріс виключно у політичну площину. Допоки представники бізнесу відстоюють свої інтереси, окремі політики зухвало паразитують на цій темі, оперуючи лише лозунгами та гаслами, і не пропонують при цьому жодної альтернативи.

    Цього тижня відбулася друга частина сесії в обласній раді. Звісно підприємці не залишили поза увагою таку подію і прийшли із своїми вимогами. Внаслідок надмірної політизації питання сесія виявилася гарячою. Чи отримали підприємці довгоочікувані відповіді, чи зможуть ті, хто вважає себе захисниками, справді захистити інтереси бізнесу і зрештою про кадрові рішення після передвиборчих перегонів ми поспілкувалися з головою Волинської обласної організації ПР, першим заступником голови ОДА Олександром Башкаленком. 

    - Ситуація з Податковим кодексом доволі неоднозначна, бо від економіки як часто у нас буває перейшли до політики. Друга частина сесії це яскраво продемонструвала. Прокоментуйте будь-ласка ті події, які відбувалися. 

    - Насамперед, я хотів би акцентувати увагу власне на самому проекті податкового кодексу. Як ви вже знаєте, Президент наклав часткове вето і відправив законопроект на доопрацювання. Це нормальний процес, він відбувся б так чи інакше, оскільки вже протягом 4 місяців ведеться робота, спрямована на вивчення та оптимізацію даного проекту. Повертаючись до сесії, то хотів би відзначити, що на її засіданні було запропоновано два звернення до Президента із внесеними зауваженнями, один - який вимагала прийняти так звана опозиція, другий – розроблений нашою партійною фракцією. Уже кілька місяців тому ми відправили свої пропозиції відносно змін, які ми вважаємо доцільними. Прикро це констатувати, але, на жаль, нормальний робочий процес на сесії переріс у концерт кількох акторів. У підсумку підприємці так і не змогли налагодити діалог із владою, а крикуни мали у своєму розпорядженні сцену для словесного вправляння. 

    - Тобто по суті всі ці питання, які гостро стояли перед підприємцями, вони вирішувалися. Тому, що багато людей у владі є також із бізнесу, і вони розуміють важливі моменти податкового кодексу, що турбують на сьогодні людей? 

    - Я не можу ображати людей і сказати, що вони прийшли і не читали податкового кодексу. Мабуть, якщо люди прийшли і вимагають щось то вони знають чого вимагають. Але їх провокують, створюючи штучне напруження. Насправді все дуже просто. Ось я себе ставлю на місце підприємця, який прийшов на Майдан і вимагає змін до Податкового кодексу. До нього приходить Президент, і каже: «Я готовий сідати за стіл переговорів. Будь-ласка, організовуйте групу, і будемо робити зміни. Але що після цього відбувалося? Почали мити тротуар, вимагати відставки уряду, Верховної ради, вимагати позачергових виборів. Для мене не зрозуміло, що це? І яке відношення мають до цього підприємці? Власне в обласній раді все відбувалося за схожим сценарієм. Ми були готові до того, що тему піднімуть і піднімуть з максимальною драматичністю. Бо по іншому представникам так званої опозиції просто не вигідно. Отже, вони запропонували своє звернення до Президента і вимагали розглянути його першим питанням. Ми в свою чергу подали альтернативний документ. Я б не сказав, що він суттєво відрізнявся, ми на відміну від опонентів не вимагали відставки уряду, а також не висували ще кількох радикальних вимог, які містилися у їхньому зверненні. В нас була пропозиція створити робочу групу і по кожному пункту все обговорити. Втім, я переконався, що реально конструктивне вирішення проблеми представникам так званих демократичних сил не потрібне, бо не буде на чому робити собі рекламу. 

    Наведу простий приклад із подій, які відбувалися під час сесії. Один із підприємців, які зайшли у складі ініціативної групи до зали попросив вийти і поспілкуватися з мітингуючими. Я вийшов до людей. Але всі бачили, що там витворяв Гузь ы його соратники: Грицюк, Вітів, Мельник тощо. Безумовно, вони злякалися, того, що мені дадуть слово. Бо знають, що я буду говорити людям правду і говорити по суті. Я можу компетентно назвати, які пропозиції були подані. Що може сказати Гузь? Нічого. 

    Він почав істерично кричати, щоб мені не давали слова. То я хочу спитати, де та демократія про яку скрізь так верещить Гузь? А немає її серед «гузів», бо демократія для них це просто слово-ширма. А таких людей як він називають простим словом - провокатор – з демократом це немає нічого спільного. 

    У мене просто ще й до підприємців запитання: «А заради чого ви мерзли попід стінами обласної ради кілька годин?» Щоб побачити черговий концерт молодого хлопчика, який заробляє собі бонуси перед парламентськими виборами, чи почути відповіді на свої запитання. Потрібно з цим визначатися, оскільки тоді процес діалогу виглядатиме по-іншому і матиме конкретні результати. 

    Якщо вони слухають опозицію, яка не спроможна нічого вирішити, ну то все так і буде залишатися. Коли в опозиції на сесії запитали, чого ви хочете? Ми хочемо змін. Яких? Щоб Президент наклав вето. Чому? Жодної відповіді не було. Якщо приходять люди, я готовий з ними розмовляти, але зрозумілою нам обом мовою, а не абстрактними гаслами. Я готовий був розповісти, які пункти ми готові змінити, що ми зробили для того, щоб їм було краще, які пропозиції ми подавали. Але це не було вигідно тим політичним крикунам. Тому я вважаю, що це не варто уваги. Відтак, просто розвернувся перед натовпом, який зібрався перед адміністрацією і пішов. 

    - Ви б хотіли звернутися до підприємців, щоб вони обмежили доступ таких людей, до вирішення своїх проблем, тому, що по суті це тільки загострює ситуацію і унеможливлює конструктивний діалог? 

    - Це абсолютно нормальна думка. Думаю, що підприємцям від самого початку потрібно було поставити питання відповідним чином. А політики, які прилаштовуються до мас невдоволених підприємців – це такі собі троянські коні, що вщент заповнені лише потребою вирішення власних проблем за рахунок інших. 

    - Як Ви гадаєте, яка суть у протестах підприємців? 

    - Протести – це виключно політична площина. Вони нічого не вирішили. Покричали, а хтось поставив собі галочку. Окремим політикам було вигідно посвітитися у ЗМІ, мовляв бачите тільки вони дбають про народ, а Башкаленко і інші навіть не вийшли до народу. Тому можна зробити висновок, що все це має тільки політичний підтекст, що немає жодного відношення до економіки та податків. Якщо воно колись і було, то вже по зав’язку обвите політичними інтригами. Я вже вкотре повторюю, що готовий розмовляти з людьми, але цифрами, фактами. Всі пункти, які озвучили крикливі опозиціонери були враховані і значно раніше спрямовані до Президента, аніж почалося усе це шоу на податковому підґрунті. Просто ми ж про це не кричимо, ми робимо свою справу. 

    - Як ви гадаєте, якими є мотиви людей, які називають себе опозицією і вносять деструктив і в роботу сесії і загалом вирішення питань підприємців? 

    - Перше, на чому я хотів би зупинитися – це саме поняття опозиції. В нас її немає. Бо опозиція – це альтернатива. Відповідно люди, які позначають себе цим поняттям повинні розробити паралельно свій документ і сказати: «Нас не влаштовує те, що запропонувала влада. Ми маємо власний проект податкового кодексу, будь ласка ознайомтесь». Ось це була б робота справжньої опозиції. А люди з гаслами транспарантами і дулями під стелею – це просто циркові актори, які помилилися приміщенням. Коли ми, у 2006 році опинилися в опозиції, на нас взагалі ніхто не зважав, хоча альтернативні пропозиції нами і подавалися. Партія регіонів у свою чергу, прийшовши у владу не має наміру займатися полюванням на відьом і роздаванням посадового приданого. Ми прийшли працювати в інтересах громади і на посади призначаються люди, які відповідають своєму місцю. Навіть ті політичні сили, які отримали мінімальне представництво в обласній раді все одно отримали у своє розпорядження керівництво тими чи іншими комісіями. Представник від Батьківщини отримав посаду заступника голови обласної ради ми прагнемо відходити від політики в управлінні областю, а керуватися виключно користю для громади. 

    А те, що відбувається сьогодні на фоні податкового кодексу називається заграванням з людьми і роботою на вибори 2012 року. Тому, я хотів би закликати передусім підприємців відмежовувати інтереси бізнесу від інтересів паразитуючих політиків. 

Розмовляла Лариса Кузнєцова

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 506 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |