Monday, 20.05.2024, 16:28

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » March » 29 » О.Башкаленко: «Потрібно зрозуміти – не може бути все відразу»
О.Башкаленко: «Потрібно зрозуміти – не може бути все відразу»
20:41
«Ми рухаємося демократичним шляхом і підтвердженням цьому є в тому числі цей круглий стіл за участю ЗМІ. Прийшли усі профільні заступники голови Волинської ОДА для того, аби прозвітуватися за виконану роботу» - сказав перед початком заходу перший заступник губернатора Олександр Башкаленко.

Круглі столи, які організовує Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу уже стали традицією. Цього разу тема була доволі обширною і водночас більш ніж конкретною: «Громадська експертна оцінка першого року діяльності виконавчої влади у Волинській області». Відтак, крім Олександра Башкаленка, Олександра Курилюка, Едуарда Стоєва та Віталія Карпюка участь в обговоренні взяли також політичні експерти, політологи, представники місцевих опозиційних сил та журналісти волинських ЗМІ.

Розпочали захід традиційно із короткого аналізу того, як нині виглядає ситуація в регіоні, що зроблено, що залишається доопрацювати тощо. Серед основних здобутків, які відзначили експерти у своєму дослідженні – це передусім консолідація двох гілок влади. Внаслідок злагодженої роботи обласної адміністрації та обласної ради вдалося зняти чимало проблем, які свого часу нагніталися політичним протистоянням. Автори дослідження зауважили, що після зміни обласного керівництва не відбулося «полювання на відьом» та масової заміни апарату облради, який за часів попередньої влади був звільнений лише внаслідок того, що вони працювали за часів «режиму».

Михайло Шелеп, який є одним із керівників проекту зазначив, що нове керівництво ОДА після приходу на посади керувалося радше не принципом працевлаштуванням «своїх», а виключно аргументом професійної доцільності працівника на тій чи іншій посаді. Аналітики зауважили, що на сьогодні в керівництві апарату ОДА присутні чимало представників, які перейшли «у спадок» від попереднього керівництва, до того ж не змінювали своїх політичних переконань і, разом з тим, залишилися на займаних посадах. Олександр Башкаленко прокоментував експертне дослідження і наголосив на тому, що основним принципом, за яким функціонує влада в Україні і в регіоні загалом є робота в інтересах громади. «На цей круглий стіл я свідомо прийшов разом із профільними заступниками.

Ми повинні періодично звітуватися за зроблене і повірте, нам є про що сказати, є реальні цифри, за якими стоять реальні кошти і ми можемо ними оперувати, можемо спрямовувати у потрібне русло і уже невдовзі волиняни зможуть оцінити результат. Потрібно зрозуміти – не може бути все і відразу. Тим більше після тієї руйнації економічної, соціальної, пенсійної систем тощо, які ми отримали після приходу до влади. Менше з тим, я вважаю за професійну слабкість посипати голову попелом і займатися звинуваченнями. Так, наші попередники залишили нам порожню скарбницю, залишили масу невирішених проблем і колосальну суму боргів. Втім, люди довірили нам керування державою, областю, містом, селом і ми повинні засукати рукава і займатися розбиранням завалів. На відміну від попередників ми не маємо наміру ховати голову в пісок і відкладати вирішення питань у довгу скриню. Так, реформи не будуть проходити гладко і безболісно, але зазвичай одужання починається після того, як пройдена критична точка в історії хвороби. Вважайте, що зараз і є та критична точка, яку ми повинні переступити і успішно рухатися далі у висхідному напрямку. Бо на сьогодні є хворими усі без виключення галузі і економічна, і соціальна, і адміністративна, і податкова.

Уже є результати нашої роботи і вони вагомі, це і будівництво соціальних об’єктів, відкриття медичних закладів, будівництво доріг, тощо. Ми маємо конкретні факти, безумовно багато чого потрібно ще зробити, але це не є недоліком – це завдання найближчої перспективи. Ми послідовно долаємо усі труднощі, але ми не чарівники, а виконавці і це потрібно розуміти. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить, ми ж не маємо наміру відсиджуватися аби лише заробити собі славу всезагальноліберальних.

Нова команда працює і більше того, не боїться брати відповідальності за зроблене, бо ми впевнені у правильності обраного шляху» - наголосив під час своєї доповіді Олександр Башкаленко.

По тому слово надали кожному із профільних заступників, кожен з них представив під час виступу сферу, яка є у підпорядкуванні, а також ті здобутки яких вдалося досягнути за рік роботи.

Віталій Карпюк у підпорядкуванні якого агропромисловий комплекс області, зазначив, що опоненти, які закидають бездіяльністю – лукавлять: «Це можливо природно, що зазвичай звертають увагу на недоліки. Але чому ніхто не говорить про те, що за часів нашої роботи зменшилася кількість перевірок підприємців різноманітними інстанціями починаючи від пожежників, закінчуючи санстанцією. Ми практично викорінили усталену систему поборів із підприємців. Для того, щоб дійти компромісу, ви повинні зрозуміти нашу позицію. Ми не прагнемо до ідеальності та досконалості. Ми лише хочемо забезпечити стабільність, забезпечити виробника, забезпечити людей продуктами харчування і при цьому не дати заробити спекулянтам.

Зокрема, одним із проектів є запровадження ярмаркової діяльності. Ця ініціатива вже отримала широку підтримку, оскільки люди можуть купити необхідні продукти за значно нижчими цінами, аніж у монополістів, які женуться лише за заробітком. Хочу згадати і про вуличне освітлення. Минулоріч було 7 тисяч ліхтарів по області. Сьогодні із семи ми маємо понад 13 тисяч – хіба це не масштабний проект. Протягом року на ділянці від Переспи до Луцька загинуло 47 чоловік. І причиною цьому неосвітлена ділянка траси поблизу населеного пункту. Щоб ви собі уявляли масштабність проекту, один кілометр вуличного освітлення коштує 100 тисяч гривень. Серед найближчих перспектив – будівництво овочесховищ, які потрібні нашим фермерам для зберігання врожаю і таких проектів можна назвати ще багато, тому критикам нашої роботи варто було б почекати з випадами і об’єктивно оцінити зроблене».

По тому слово взяв Едуард Стоєв, який курує економічний блок питань в облдержадміністрації, він зазначив, що практично усі галузі спрацювали з приростом, окрім будівельної. Він розповів, що попри непросту економічну ситуацію в державі, все ж зберігається позитивна динаміка у розмірі заробітних плат волинян. І хоча зростання і не відбувається семимильними кроками, воно є системним. Також він наголосив на тому, що відбувається поступове скорочення заборгованості по заробітних платах і уже невдовзі це явище планують зняти з порядку денного.

Олександр Курилюк, у підпорядкуванні якого перебуває гуманітарна та соціальна сфера області зауважив, що основним фактором, який значно спрощує роботу влади є передусім збільшення виконавчої дисципліни на усіх рівнях: «Важливо не тільки «вибити» кошти з бюджету, а й раціонально їх розподілити та освоїти. Ми вивчили ситуацію, яка була попередньо і виявили, що була маса зловживань по державних закупівлях, часто кошти виділялися не за принципом економічної доцільності, а просто на підставі, наприклад, особистого знайомства. Ми цю практику фактично викорінили.

Соціальна підтримка теж на сьогодні доволі суттєва. Підвищуються соціальні стандарти, соціальні виплати і допомога надається справді тим, хто її потребує. Зростає допомога при народженні дітей. Відкриваються нові школи, дитячі садки, лікарні. Велика увага приділяється цьогоріч освіті. Фінасування цієї галузі збільшене на 100 мільйонів гривень. І тут же хочу зазначити, що ці проблеми, які підняли освітяни отримали свій початок ще у 2008 році, коли постановою уряду Тимошенко, основою для обчислення заробітних плат педагогам був взятий перший тарифний розряд, це близько 600 гривень. Сьогодні ми будемо підтягувати цю суму до мінімальної заробітної плати. Ми не нарікаємо, ми послідовно долаємо помилки наших попередників і завдяки консолідації влади на усіх рівнях уже маємо конкретні здобутки.

На сьогодні є доручення Президента стосовно відкриття в Луцьку обласного перинатального центру в рамках національного проекту «Нове життя» і кошти уже закладені в бюджет, залишилося їх отримати. Ми прагнемо максимально виконувати програму розвитку області. Хочу наголосити й на тому, що окремі пункти нашої перевиборчої програми «Будуємо нову Волинь» уже можемо позначити як виконані. І робота буде проводитись і надалі. Нам пробували дорікати у зменшенні свободи слова, але ми ці стереотипи поламали. Нам не потрібні деферамби, ми лише хочемо об’єктивного висвітлення інформації, якщо критики, то підкріпленої фактами».

Після звіту представників влади журналісти мали змогу поставити запитання до учасників круглого столу, а представники опозиції здійснити традиційний ритуал критики та загальних обвинувачень.

Лариса Кузнєцова

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 424 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |