Monday, 20.05.2024, 19:05

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 20 » О. Башкаленко: Нам для себе потрібно визначитися: чи хочемо ми бути заможною областю, чи завжди стояти з протягнутою рукою
О. Башкаленко: Нам для себе потрібно визначитися: чи хочемо ми бути заможною областю, чи завжди стояти з протягнутою рукою
14:34
Столична влада активно цікавиться Волинською областю. Після візиту цілої групи Міністрів, приїхав віце-прем’єр-міністр України – Міністр інфраструктури Борис Колесніков. Після його гучних заяв та амбіційних обіцянок не приховує задоволення головний регіонал області, перший заступник голови ОДА Олександр Башкаленко. Чи не виявляться ці обіцянки цяцянками, звісно ж, побачимо згодом.

Поки ж дійсно є привід для тріумфу влади. Адже йдеться не про іноземні інвестиції у виробництво комплектуючих за скромні волинські зарплати, а про державне фінансування стратегічного для області об’єкту та державне замовлення на одне з найбільших бюджетоутворюючих підприємств області.

– На замовлення держави на нашому автозаводі буде вироблено 419 туристичних автобусів і 100 – для аеропортів. Загальна сума контракту – приблизно 1,5 мільярди гривень.

– Олександре Костянтиновичу, чи означає це, що на заводі з’являться додатково робочі місця?



– Навіть мови немає. Звісно, що з’являться. Коли прийдуть перші транші на замовлення з держбюджету, вони будуть зобов’язані підняти середній рівень заробітної плати. Сьогодні вона перевищує 2000 гривень. Будуть і додаткові робочі місця.

– Хтось з волинян лобіював цю тему перед Урядом?



– Я хотів сказати, що ніхто нічого не лобіював. Але це було б не зовсім правдою. Раніше основні замовлення були у Львівського автобусного заводу. Ми об’їздили з презентацією наших автобусів дуже багато. Побували в Харкові, у Донецьку та в Криму. Сьогодні підписані контракти про виробництво тролейбусів, в тому числі і гірських для Криму. Виробництво цих машин вже почалося. Так само наш завод має підписаний аналогічний контракт з Донецьком та Дніпропетровськом. Я особисто був на цих презентаціях з паном Гунчиком. Ми скрізь писали листи і лобіювали, як ви кажете.

– Пан Колесніков, побувавши на Волині, зробив досить гучну заяву щодо Луцького аеропорту. Відомо, що він його відвідав. Що саме переконало віце-прем’єра підтримати ідею функціонування на Волині аеропорту? Бо відомо, що були й інші заяви волинських владців на цю тему.



– По-перше, злітна смуга на військовому аеродромі в досить непоганому стані. Віктор Колесніков пообіцяв, що фінансування будівництва аеропорту буде здійснюватися з державного бюджету. Він сказав, що в березні 2012 року прилетить особисто літаком на наш аеропорт. Вже почалися роботи щодо збору необхідної інформації. На наступному тижні наша делегація вирушить до Києва. Мова йде про державну інвестицію в сумі 100 мільйонів гривень.

– Чи будуть залучатися інші інвестори, як про це йшла мова раніше, на будівництво терміналу?


– Ні. Борис Вікторович сказав, інвестиції будуть повністю виділені з держбюджету: і на термінал, і на смугу, і на освітлення, на сам транспорт, і так далі.

Це буде державне підприємство чи комунальне?

– Не можу сказати нічого щодо цього.

– В принципі Уряд давав кошти і на Донецький аеропорт, який є комунальним підприємством.


– То й в нас так само буде. Проблем не бачу.

– Чи повинна обласна рада приймати якісь додаткові рішення , щоб реалізувати ідею розбудови аеропорту? Відомо, що тема аеропорту завжди була приводом для дискусій в сесійній залі.
– Ніяких рішень від облради не потрібно.

– Обласна рада створила підприємство, яке мало займатися сприянням будівництва аеропорту. Його донедавна очолював Василь Байцим. Воно буде функціонувати?

– Ми ще не визначилися з цим. Головне, що питання фінансування вирішено на 100%. Колесніков знає, де взяти кошти на ці проплати.

– Хто з Волині поїде до Києва в складі тієї делегації, про які Ви згадували?


– Не готовий говорити по персоналіях. Це – не принципове питання. В минулому році така проблема була, коли з’ясовували, хто на себе потягне більше одіяла і хто буде вирішувати проблему. Такого в нашій команді немає. Принципово те, що прийнято рішення будувати на Волині аеропорт. Крапка. 

– Ваш безпосередній керівник – голова ОДА Борис Клімчук неодноразово і публічно висловлював скептичне ставлення до ідеї будівництва цього аеропорту. Йому багато хто апелював. Після того, що відбулося в цю середу, думка вашого шефа змінилася?

– Я ніколи не чув, щоб Борис Петрович казав, що Волині не потрібен аеропорт.

– ???

– Сьогодні його, на жаль, немає, бо знаходиться у відпустці. Але радісну новину вже знає. Я йому особисто телефонував.

– Відверто кажучи, цікаво було би побачити його реакцію на цю ситуацію. Без його присутності приїздить великий чиновник з Кабміну і робить серйозну заяву про державне фінансування об’єкта, якого сам Клімчук вважав не надто перспективним для вкладення інвестицій, тим більше державних коштів.


– Про відсутність губернатора ви дарма говорите. Хоч його немає на місці, він все ж присутній з нами кожного дня і в кожну хвилину. В ході візиту віце-прем’єра він був постійно з нами та на зв’язку. 

– Про які ще принципові домовленості з Колесніковим Ви готові розповісти нашому виданню?


– Він запропонував керівнику «Укрзалізниці» включити в бюджет 2011 року реконструкцію залізничного вокзалу в Луцьку. Про суму покине йдеться, бо немає ще проекту. Підхід – принциповий.

Розбудову аеропорту якось прив’язують до Євро-2012?

– Ні. Вокзал – також.

Яку роль в цій вчорашній зустрічі відігравав В’ячеслав Ходирєв – начальник УМВС в області?

– Віце-прем’єра повинен зустрічати начальник УМВС в тому числі. Є протокол. Він відповідальний за порядок та безпеку маршруту.

– Чи приїде на Волинь Віктор Янукович?

– Приїде звісно. Пам’ятаєте, коли ми були в опозиції, то всі цікавилися, чи приїде Янукович. Я казав, що приїде на 100%. Так і сталося.

Думаю, в цьому році не приїде, а от в січні чи лютому – обов’язково.

Ви будете відстоювати позиції, прописані в Угоді щодо розвитку Волинської області, укладеною між Кабінетом Міністрів України та Волинською обласною радою?

– Так. Я вже про це говорив.

– Які напрямки будуть фінансуватися згідно з Угодою?


– Ще не відомо, бо бюджет прийнятий тільки в першому читанні.

– Що Вам відомо про розробку Хотиславського кар’єру? До речі, після звернення Волиньради щодо того, щоб припинити другу чергу розробки об’єкту, саме Борис Колесніков давав відповідь, що його підопічні відомства розбиратимуться в ситуації.
– На скільки мені відомо, роботи на сьогодні призупинені.

Яким буде Ваше особисте ставлення щодо розробки на території Волинської області родовищ міді? На цю сесію виносить питання про дозвіл на геологічну розвідку цих родовищ. Тим часом, науковці та екологи вже висловлювали обережні прогнози про те, що така розробка зашкодить екології Волині не менше, ніж Хотиславський кар’єр.


– Нам для себе потрібно визначитися: чи хочемо ми бути заможною областю, чи завжди стояти з протягнутою рукою. Друге питання, щодо загроз. Я – перший заступник голови ОДА. Я не маю права користуватися плітками. В мене повинні лежати на столі заключення експертизи тих екологів та науковців. На сьогодні в мене немає жодного такого документу. Я за розвідку і розробку цих родовищ. За багато років там ніхто жодного кроку не зробив. Там тільки землю роздерибанили. Сьогодні прийшла влада і каже : «Ми готові вкладати державні кошти під розробку цих родовищ». Але детальніше можна буде говорити, коли будуть всі дослідження.

– Ваш колега по облраді Анатолій Вітів дав інтерв’ю, яке опублікувало кілька ЗМІ відразу. Він заявив, що в раді створено більшість, як він її називає ПРіБЮТ. На скільки я розумію, йдеться про співпрацю «Батьківщини» та Партії регіонів – двох найбільших фракцій в депутатському корпусі ради. Така більшість існує, з Вашої точки зору?

– От ви кажете, що він – мій колега. Виходить мені не зовсім коректно коментувати те, що він каже.

– Що значить не коректно. Ви – політики. Він зробив заяву, в якій згадав політичну силу, яку Ви представляєте.

– Я хотів би його спитати, що в його розумінні означає опозиція: бігати з плакатами і вигукувати політичні гасла? Прийшли люди на майдан. Я виходжу до них. Гузь кричить: «Не будемо Башкаленку давати слова». Це – дивно для мене. Я демократичніший від пана Гузя. Те ж саме стосується і мого колеги Вітіва. Якщо ми говоримо про те, що потрібно для Волині, то, мабуть, маємо на увазі те, що хочемо бачити наш народ забезпеченим, спокійним, з теплом в оселях, з нормальною зарплатою. Влада сьогодні працює. Я можу сказати, що я зробив, як представник влади: запросив, привіз, випросив, умовно кажучи, величезні інвестиції. Я це зробив – представник влади. За один день я посприяв створенню великої кількості робочих місць, майбутніх податків, зарплат. Що зробив сьогодні Вітів? Він каже: «Я роблю для громади». Що робить? Може, я ще політик з невеликим досвідом, але не розумію, що означає опозиція.

– Так Ви також були в опозиції.


– Так, був. Я хочу порівняти себе в опозиції і сьогоднішніх представників. Нам не дали жодної посади голови комісії в обласній раді. 

– Так вас було всього 4 депутати...


– А яка різниця? Сьогодні «Фронт змін» має три депутати і має голову комісії. В «Нашій Україні» – 4. Також «нашоукраїнець» очолює комісію. Грицюк взагалі бюджетну комісію очолює. Я особисто підтримував цю позицію. Це – нормально.

А ви претендуватимете на посаду заступника?

– Ні. А яка різниця чи заступник, чи рядовий член комісії?

– Але ви не відповіли стосовно заяви Вітіва про об’єднання регіоналів та «Батьківщини».

– Немає ніякого об’єднання. Є просто нормальна співпраця влади і опозиції. Якщо сьогодні доведеться давати дозвіл на розбудову аеропорту, то що, треба дивитися на партійні прапори? Для громади це рішення потрібне.

– На минулій сесії опозиція ініціювала політичне питання, але з економічною приправою. Я маю на увазі звернення щодо Податкового кодексу. Ви не хотіли його підтримувати.


– Я вже багато разів говорив про Податковий кодекс. Його прийняли з поправками, і ви це знаєте. Всі вимоги підприємців виконані. Стоїть на Майдані 100 підприємців і до них приходить Президент України. 

– Але потім їх вигнали з майдану.


– Було рішення суду. Вимоги підприємців враховані. Чого їм стояти на майдані, щоб політичні гасла висловлювати. Наближаються свята, ялинку треба ставити. Всьому є межа. Якщо вони хотіли вимагати парламентських виборів в 2011 році, то це не підприємці, а політикани. 

– Незабаром свято Миколая. У вашій родині прийнято його відзначати?

– В мене дуже міцна сім’я. Ми з дружиною разом живемо 28 років, маємо двох синів. У нас вибудувані сімейні стосунки на взаєморозумінні. Ми даруємо подарунки в сім’ї. Свято Миколая для нас, як для християн, дуже велике і визначне.

"Волинська правда"

Розмовляла Оксана ЛУКАШУК

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 490 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |