Friday, 10.05.2024, 11:03

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » April » 15 » О.Башкаленко: «Я у команді Президента і не буду обговорювати ніякі його дії - тільки виконувати»
О.Башкаленко: «Я у команді Президента і не буду обговорювати ніякі його дії - тільки виконувати»
13:10
  Перший заступник голови облдержадміністрації, голова Волинської обласної організації Партії регіонів Олександр Башкаленко в ефірі програми «Діалог» на ТРК Аверс дав відверті відповіді з приводу здобутків та прорахунків обласної влади, впровадження урядових реформ на Волині, а також спілкувався на актуальні теми сьогодення. 

   - Олександре Костянтиновичу, Ви тривалий час займалися підприємницькою діяльністю. Як би Ви, з огляду на власний досвід, оцінили позицію теперішньої влади щодо підприємництва? Якби у Вас була можливість оптимізувати Податковий кодекс – що б Ви змінили?

    - Новий Податковий кодекс - нагальна вимога часу. Наскільки я пам’ятаю, у минулому Податковому кодексі у сфері оподаткування діяли близько 1500 правових законодавчих актів. І коли я, як підприємець, ходив по кабінетах ДПА – зіштовхувався з тим, що кожен по-своєму трактував ту чи ніші проблему. Сьогодні ж чітко все прописано: що потрібно робити, які дії – обов’язки податківців, а які - в компетенції підприємця. Другий позитивний момент, на мою думку - це принципова позиція в оподаткуванні. Вже задекларовано, що будуть зменшені податки: до 2014 року податок на прибуток з 25% буде знижений до 17%, податок на додану вартість – з 20% до 16%, загальнодержавні збори – з 29% до 19%, місцеві – з 14% до 5%. Третє – у Податковому кодексі закладена і зберігається норма відносно звільнення від оподаткування, зокрема, від сплати ПДВ соціально спрямованих проектів. Крім того, у Податковому кодексі є пільги і преференції підприємствам, які займаються впровадженням енергозберігаючих технологій, і найголовніше – визначено, що спрощена система оподаткування діятиме і надалі. 

    - Незабаром минає рік, як Ви перебуваєте на посаді першого заступника голови ОДА. Назвіть три найуспішніші позиції, які Вам та Вашій команді вдалося реалізувати, і хоча б щось одне, ще не вдалося. 

    - По-перше, те, що дійсно нам вдалося - це розвиток інфраструктури області. За минулий рік ми інвестували в соціальну інфраструктуру Волині майже 90 млн. гривень. Це 48 мільйонів з держбюджету, 42 – з обласного. Для порівняння: в 2009 році це було 14 млн., хоча, підкреслюю, я не прихильник таких порівнянь з минулими періодами. Якщо брати основні об’єкти – це блок «Б» обласної клінічної лікарні. Він зводився, як я пам’ятаю, 8 років, але за півроку був збудований, освоєно 14.5 млн. гривень. Також це добудова центральної районної лікарні в Любомлі, перша черга райлікарні в Шацьку. До речі, щодо останнього об’єкту: там навіть таблички на дверях кабінетів лікарів українською та англійською мовами - це вже рівень. Ми можемо туди привозити гостей і показувати їм ці здобутки. Крім того, у Святогорському Зимненському монастирі, під яким минулого літа був зсув ґрунту, провели капітальний ремонт – там здійснена колосальна робота, про яку можна годинами розповідати. В селі Красноволя Маневицького району була здана в експлуатацію школа. І багато-багато чого іншого зроблено. Я ще не сказав про місцеві бюджети, які виділяють гроші, галузеві – це і освіта, і охорона здоров’я. Це все, на мою думку, наш основний здобуток. 

    Друге досягнення – це шахта №10 «Нововолинська». Всі про неї говорять, а ми, я можу сказати так, її будуємо. Жодної копійки на цей об’єкт протягом трьох років не надходило. Лише минулоріч виділили 138 млн., а в 2011-му, згідно постанови Кабінету Міністрів України, виділено 150 млн. В наступному році, якщо все вдасться – розпочнеться запуск шахти. 

    Третій, на мою думку, здобуток – це тендерні закупівлі. Те, що відбувалося раніше – це жах. Кожен по-своєму трактував норми закону, кожен на себе тягнув ковдру. Сьогодні все впорядковано, норми виписані. Кожен добре ознайомлений із законом, сформована чітка вертикаль щодо державних закупівель. Декілька службовців були звільнені зі своїх посад. 

    І четверте. Вважаю, за цей рік була збудована вертикаль виконавчої влади. Якщо ми беремо будь-яку область, район, місто чи село – можу сказати, що є жорстка дисципліна і відповідальність за кожний крок. Якщо говорити про те, що не зроблено – є недоліки, але я їх поки не бачу. Мабуть, я молодий чиновник, але не бачу. Єдине, що можу сказати – іноді бракує часу і, можливо, коштів на виконання того чи іншого завдання. 

    - НАК «Нафтогаз України» почав відключати від теплопостачання міста України через борги по оплаті за газ. Чи є в цьому списку волинські міста і який вихід Ви бачите з конфлікту, щоб не опинилися без гарячої води і теплопостачання люди, які регулярно, дисципліновано і відповідально сплачують за комунальні послуги? 

    - Якщо говорити коротко, то наша область не в перших рядах і не в останніх. Ми завжди були в десятці або в п’ятнадцяті міст, які сплачують абсолютно нормально. Якщо в нас з’явилась невелика заборгованість – це через неузгоджені дії НКРЕ: вони не затвердили своєчасно подані нами нові тарифи, і тому за жовтень і грудень у нас трохи назбиралася заборгованість. Якщо ми говоримо про перший квартал цього року – можу сказати по пам’яті: по Ковелю рівень розрахунків - 96%, по Володимиру-Волинському – 95%; Нововолинськ сплатив на 107%, у наступному місяці буде, думаю, десь 250% розрахунку. В цілому борг по області – приблизно 120 млн гривень. Якщо йдеться про минулі заборгованості – ми розробили графік їх погашення. 

   - Тобто Ви вважаєте, що відключення газопостачання на тривалий період, позбавлення мешканців гарячої води не буде? 

    - Не те що не буде – цього просто не може бути. Сьогодні нас лякають відключеннями, та я завжди з собою ношу графіки відключення. Можу сказати, що були зупинені котельні, які йдуть на профілактичний ремонт, одна або дві. А котельні, які обслуговують дитсадочки, лікарні, школи, апріорі просто не можуть бути відключені 

    - За інформацією тижневика «Коментарі», нещодавно на засіданні Кабінету Міністрів розподілялися кошти, передбачені бюджетом на створення нових робочих місць в шахтарських регіонах. Згідно попереднього кошторису, на Нововолинськ передбачалося 23 млн. гривень. Але в остаточному варіанті цих грошей не було – як повідомляє цей же тижневик, їх передали Дніпропетровській області. Чому Кабмін прийняв таке рішення? 

    - Я з великою повагою відношуся до всіх ЗМІ, але у минулому році ми отримали 18 млн. на відкриття нових робочих місць. Вже створено підприємство «Волиньліссервіс», де близько півтори сотні нових робочих місць. До речі, наприкінці квітня його відвідає голова Державної служби зайнятості, на прикладі даного підприємства буде проводити семінар щодо створення робочих місць. Бо освоєння коштів та створення вакансій було здійснено за дуже короткий період. 

    Вже є постанова Кабміну щодо виділення 5,4 млн. гривень на створення робочих місць на Волині. 

    Є новий Бюджетний кодекс, там все розписано на два роки наперед. Якщо ви складете наявні 18 млн. і 5.4. млн. – буде двадцять три з половиною мільйони – це навіть на 500 тисяч більше, ніж тижневик нам приписує. Ті гроші є. 

    - Президент України вніс до парламенту законопроект, яким державним чиновникам забороняється бути членами партій, в тому числі і владних. Щоправда, Верховна Рада вилучила цю норму у першому читанні. Але якщо Президент буде і далі наполягати або накладе вето на прийнятий закон – ця норма буде діяти. Вам, як людині, яка багато зробила для становлення Партії регіонів на Волині, наскільки комфортно буде виконувати цю норму закону? І який вибір Ви зробите – на користь партійності діяльності чи посади в облдержадміністрації? 

    - Я хочу розчарувати багатьох, хто хотів чи ще продовжує хотіти, щоб цей закон був прийнятий. На минулому тижні пункт, про який йдеться, був викреслений, політизації в даному законі просто нема, і нам немає про що говорити. Але якщо ми далі дискутуємо і Вас цікавить моя особиста думка – не хочу нікого образити, але скрізь є політиканство і нема політики. Сьогодні ми позиціонуємо себе як демократичну державу, яка намагається і далі розгортати те народовладдя. І повинні, мабуть, бути діалог, політична думка і політична сила, яка здатна на себе брати відповідальність. 

    Цей пункт виключили, його просто немає. Але як буде себе вести Президент – цього я не можу сказати. Я можу розчарувати всіх, хто розраховує, що цей закон поставить мене перед вибором – казав про це багато разів і кажу ще: я у команді Президента і не буду обговорювати ніякі його дії - тільки виконувати. Якщо він вважатиме за доцільне, щоб я знаходився на посаді голови партії - я буду там, якщо першим заступником – буду працювати першим заступником. 

    - Уряд виділяє мільярдні ресурси на будівництво доріг до Євро-2012. Скажіть, коли відремонтують дорогу від Ягодина до Луцька? 

    - На початку нашої розмови я вже говорив про те, що не дуже хочу порівнювати теперішню ситуацію з минулим, вертатися назад. Але, як відомо, в 2008 році 48 мільйонів було вкрадено на тій дорозі. Ми трошки втратили часу, там були судові рішення і багато-багато чого іншого. Знову, в 2009-му році, у 2010-му на дорогу Ягодин-Ковель-Київ була виділена сума у розмірі майже 200 мільйонів. Ці кошти освоєні. Дуже багато було зроблено, частина шляху вже є, здійснені підготовчі роботи. На цей рік є постанова Кабінету Міністрів, згідно якої на даний напрямок виділяється приблизно 500 мільйонів гривень. 

    - Ви особисто провели багато нарад, присвячених будівництву доступного житла. Коли ж розпочнеться насправді активна практична реалізація цієї програми? 

    - В цьому році ми вже провели три наради. Перша – підсумкова щодо реалізації програми минулоріч; друга стосувалася мого доручення на всі райони і міста області щодо виділення земельних ділянок, обов’язково внесених в генплани, безкоштовно і з інфраструктурами. Третя нарада була скликана задля вирішення проблеми нестачі обігових коштів - я запросив до Луцька представника столичної Державної іпотечної установи, яка сьогодні має на своїх рахунках і готова профінансувати майже два з половиною мільйони. На наступний рік – вже є відповідна постанова Кабінету Міністрів – додатково з’являться ще 10 мільйонів. Наступна нарада буде розширеною, і ми питатимемо: в вас є земля, є джерела отримання коштів і банки, які готові фінансувати – чому ми стоїмо на місці, чому не будуємо? 

Інтерв’ю з програми «Діалог», ТРК «Аверс»

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 451 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |