Thursday, 02.05.2024, 17:03

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2010 » December » 22 » Нецільове витрачання коштів урядом Тимошенко поставило Україну під загрозу застосування до нашої держави фінансових санкцій
Нецільове витрачання коштів урядом Тимошенко поставило Україну під загрозу застосування до нашої держави фінансових санкцій
13:47

Заява Уряду України «Щодо виконання Україною зобов'язань відповідно до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату та «Кіотського протоколу»

Як відповідальний член світового співтовариства Україна завжди приділяла велику увагу участі у заходах, які спрямовані на усунення глобальних небезпек та викликів для всього людства.

Пріоритет при цьому надається заходам, які здійснюють такі авторитетні міжнародні організації, як Організація Об’єднаних Націй, Європейський Союз, Організація Економічного Співробітництва і Розвитку.

Україна послідовно співпрацює з іншими державами і міжнародними організаціями у питаннях запобігання зміні клімату, що визнано Рамковою конвенцією ООН від 09.05.1992 р. «предметом спільного занепокоєння людства».

Наша держава цілком поділяє мету конвенції: досягнення «стабілізації концентрації парникових газів в атмосфері на такому рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на кліматичну систему». Україна 4 лютого 2004 р. ратифікувала Кіотський протокол до Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату, який визначає конкретні механізми взаємодії держав стосовно запобігання небезпечному антропогенному впливу на навколишнє середовище.

Відповідно до ст. 9 Конституції України з моменту ратифікації Кіотський протокол став частиною національного законодавства, виконання якого є обов'язком усіх громадян України.

У 2009 році Україною було укладено декілька угод із державними органами та корпораціями Японії й Іспанії щодо продажу належних Україні квот на викиди парникових газів на загальну суму 319,9 млн. євро.

Зазначені кошти згідно з п. 38 ст. 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» є джерелом формування Спеціального фонду Державного бюджету України та у відповідності до положень статей 3, 17 Кіотського протоколу та п. 45 ст. 34 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» мали витрачатись на реалізацію проектів, спрямованих на скорочення викидів або збільшення поглинання парникових газів.

Кошти в сумі 319,9 млн. євро були отримані Україною протягом квітня-грудня 2009 р. і зараховані на спеціальні рахунки Державного казначейства України, відкриті в публічному акціонерному товаристві «Державний експортно-імпортний банк України».

На жаль, попередній уряд використав ці кошти всупереч міжнародним зобов’язанням і положенням національного законодавства України.

Частина коштів була використана для розміщення на депозитних рахунках у публічному акціонерному товаристві «Державний експортно-імпортний банк України», а інша частина – обміняна на гривню та переведена на Єдиний казначейський рахунок.

З Єдиного казначейського рахунку кошти використовувались для фінансування поточних потреб уряду, що абсолютно не відповідає цільовому призначенню, визначеному ст. 3, ст. 17 Кіотського протоколу та п. 45 ст. 34 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Зокрема, було профінансовано витрати низки державних органів щодо їх матеріально-технічного забезпечення.

Крім того, під час придбання гривні за рахунок коштів, отриманих у межах Кіотського протоколу, було сплачено майже 1 млн. грн. (близько 100 тис. євро) комісійних платежів, не передбачених ніякими нормативними актами, і це становить прямий збиток для держави.

На момент передачі влади чинному сьогодні Уряду витрачені кошти повернуті не були.

Станом на 11 березня 2010 р. на Єдиному казначейському рахунку Державного казначейства України знаходились кошти в сумі 1,2 млрд. грн. Еквівалент ще 0,6 млрд. грн. знаходився в іноземній валюті на валютних рахунках Державного казначейства України.

Таким чином, загальна сума коштів, які були наявні, склала еквівалент лише 1,8 млрд. грн.

У той же час тільки кошти, отримані від продажу квот відповідно до положень Кіотського протоколу, мали складати еквівалент не менше 3,2 млрд. грн.

Нецільове витрачання коштів, отриманих відповідно до положень Кіотського протоколу, поставило Україну під загрозу застосування до нашої держави фінансових санкцій та втрати репутації надійного партнера в очах світової спільноти.

У цих умовах чинний Кабінет Міністрів України зробив усе можливе для відновлення на рахунках Уряду коштів, отриманих від продажу квот на викиди парникових газів.

Завдяки вжитим заходам станом на 20 травня 2010 року еквівалент коштів у Державному казначействі України склав 5,2 млрд. грн., що підтверджено висновком авторитетної аудиторської компанії BDО.

Тобто порушення, допущені урядом під керівництвом Прем'єр-міністра України Ю.В. Тимошенко, були усунуті, кошти, отримані в межах Кіотського протоколу, відновлені.

Ці кошти зараз асигновані на виконання природоохоронних програм, що відповідають цілям, визначеним Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату, та Кіотському протоколу.

Головним розпорядником цих коштів визначено Національне агентство екологічних інвестицій України, яке уповноважене реалізувати державну програму «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату».

 


Категорія: Твоя думка - важлива | Переглядів: 473 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |