Friday, 10.05.2024, 11:46

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  February 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » February » 21 » Микола Азаров: Тимошенко мала б нам подякувати за піар
Микола Азаров: Тимошенко мала б нам подякувати за піар
11:54

Він - повна протилежність своєї попередниці. На відміну від Тимошенко розмовляє російською, а не українською, завжди був лояльним до президента Януковича, і виявляє дуже мало емоцій. Навіть жартуючи, що успішним наступний чемпіонат Європи з футболу буде лише тоді, якщо Україна в ньому переможе, майже не посміхнувся. Український Прем'єр-міністр Микола Азаров дав СМЕ інтерв'ю перед візитом до Словаччини.

- Україна є найбільшим сусідом Словаччини, але відносини між нами є найменш інтенсивними. Чому?

«Я б так не сказав. Не так давно до нас приїздив із візитом Президент Словацької Республіки. Кілька днів тому в Словаччині побував наш віце-прем'єр і міністр соціальної політики. Завтра в Братиславі я зустрічаюся з пані прем'єр-міністром, і маю намір запросити її восени в Україну. Влітку до вас прибуває з візитом Президент Віктор Янукович. Такий рівень контактів – досить солідний. Само собою, криза вплинула на наші двосторонні торговельні відносини. На загал, однак, можна констатувати, що наші відносини дуже добрі і  розвиваються далі. Подивімось, наприклад, на такий масштабний інвестиційний проект, як будівництво ширококолійної залізниці, що вестиме до Відня через Словаччину і Україну».

- Це питання вже вирішено? Уряд Радічової щодо цього вагався.

«Думаю, що вирішено, і тепер ідеться про реалізацію проекту. Нещодавно ми провели засідання міжурядової комісії з економічної співпраці, готуємо ще одне. Країн, з якими у нас такі міцні відносини, як зі Словаччиною, є, може, з десяток. Найголовніше, що між нами немає жодних конфліктів».

- У Словаччині Україну здебільшого згадували у зв’язку з контрабандою сигарет і газовою кризою.

«Можливо, колись щось таке було, але тепер все інакше і, сподіваюсь, такі явища вже ніколи не повторяться. Що ж до газової кризи, то в нас тепер політична стабільність. А що викликало газову кризу? Передовсім конфлікт між президентом Ющенком і урядом Тимошенко. Тому-то перебої в постачанні газу відчула й Словаччина».

- Хіба проблема полягала не в тому, що «Газпром» перекрив газ?

«Річ не в «Газпромі», а в тому, що Україні бракувало єдиної позиції на переговорах із ним. Вона обрала шлях ультиматумів і примусила «Газпром» вдатись до заходів, які, на мене, були нецивілізовані і неадекватні. Тепер ситуація інша. Будь-які спірні питання з «Газпромом», а вони між нами існують, вирішуємо шляхом переговорів. Не оприлюднюючи їх широко».

Ставлення до журналістів у нас добре

- Ви отримали кредит від МВФ, здійснили певні реформи. Україна вийшла з кризи?

«Ні. Ми й далі з нею боремося. У 2009 році країна втратила 15 відсотків ВВП, а в 2010 – ми збільшили його на чотири відсотки. Наслідки кризи будуть відчуватися протягом принаймні півтора-двох років. Кредит МВФ не такий аж важливий, бо при сукупному ВВП це не такі вже великі гроші. Важливо, що ми провадимо зважену фіскально-бюджетну політику в питанні скорочення дефіциту».

- Про Ваш уряд говорять, що він, на відміну від уряду Тимошенко, знається на економіці. От лише імідж його в очах правозахисних організацій зіпсований. Вони критикують Вас за ваше ставлення до журналістів та неурядових організацій.

«Це все – загальні фрази. Я хотів би чути про конкретні приклади. Де саме у нас неправильне ставлення до журналістів?»

- Один журналіст зник, кількох побили, інших залякували.

«Так, одна людина зникла. Але яке до цього має відношення уряд?»

- Уряд несе відповідальність за атмосферу в країні і, якщо журналісти не відчувають себе в безпеці, то несе за це відповідальність.

«Подивіться, про кого йшлося? Журналіста з харківської газети. Він уряд критикував? Ні. Нам про нього не було відомо. Шкода. Нам шкода, що ми ще не зуміли досягти становища, за якого б люди в країні не зникали і не пропадали. Наприклад, по всій Європі тепер слідкують за зникненням двох дівчаток. Це трагедія для родини і країни. Чи це означає, що французький уряд не постарався про те, щоб не зникали діти? От і ми не можемо забезпечити таке становище, в якому б люди не потерпали від злочинності. Та людина зникла не тому, що хтось з уряду вирішив так з нею розправитися. Тому не можна говорити, що в країні переслідують журналістів».

Тимошенко в ЗМІ з’являється частіше за мене

- Щось ви таки робите неправильно, якщо й Freedom House переніс Україну з категорії вільних до частково вільних країн?

«Хтось включив нашу країну до такої категорії. Я ж звик працювати з фактами. Наша опозиція не має змоги викласти свої погляди в ЗМІ? Лідерка опозиції набагато частіше з'являється на телебаченні, ніж прем'єр-міністр. Це можна легко перевірити, ми робимо рейтинги. Тимошенко з'являється на екрані десь уп’ятеро частіше за мене. Це факт. Я міг би звинуватити наших журналістів у тому, що вони цензурують прем'єр-міністра».

- Чи не тому про неї так багато говорять, що проти неї порушено справу? США і Європейський Союз стурбовані великомасштабним розслідуванням дій екс-прем’єрки і її міністрів. На їхню думку, виглядає це як цілеспрямована кампанія проти опозиції

«Опираймося на факти. Нам дісталася країна з порожньою скарбницею. Лише борги. Чому це сталося? Наприклад, бралися кредити в комерційних банках під 30 відсотків. Ви не знайдете країни, де б уряд брав таку позику. Чому уряд закуповував цукор, а ми тепер не знаємо, де він подівся, чому закупив м'ясо для в'язниць, і воно кудись запропастилося. Японія дала нам багато коштів, які мали бути використані для вирішення екологічних проблем. Ці кошти пішли на різні інші цілі, і ми були змушені їх повернути, коли прийшли до влади. Нехай американці чи німці скажуть, що не треба нести відповідальність за бюджет, за дисципліну, і що можна порушувати закони. Досить лише називатися опозицією».

- Чи нормально, що Тимошенко через розслідування не може виїхати з Києва навіть, щоб зустрітися з президентом Європейського парламенту в Брюсселі?

«Я не можу коментувати порядок дій прокуратури. Було б нетактовно, якби я оцінював діяльність прокуратури. Вона ухвалює рішення в межах своїх повноважень».

- Тоді це видається, ніби ви їй не дали шансу сказати слово на свій захист за кордоном.

«На свій захист вона говорить багато чого. Але нічого конкретного. Ми їй забезпечили такий піар, за який вона б нам мала бути вдячна. Прокуратура їй такий піар зробила, що вона б мала їй за це дякувати. А чому ж ніяк не скаже, чого м’ясо не надійшло до в’язниць, де подівся цукор, де гроші на екологію? Відповіді на ці запитання вона ніяк не дасть. Тимошенко має всі можливості захищатись, але не вдаючись до демагогії і закликів до Європарламенту»

- Колишній міністр її уряду Богдан Данилишин отримав політичний притулок у Чехії. Чи не означає це, що Прага не довіряє вашому суду?

«Мабуть, це означає, що Прага нашим судам не довіряє. Мене, втім, дивує односторонність рішення про те, що його переслідують з політичних мотивів. Вони б мали заслухати й іншу сторону. Особисто я вважаю, що пан Данилишин ніколи не був урядовцем, але вченим. Йшлося про цілком непідготовлену людину, що абияк підписував документи. Може, не відав, що діє. Але оскільки він скасував тендери на державні закупівлі і дав добро на закупівлі з одного джерела, то ясно, що закон порушив. Дай Боже, щоб це робив не заради зиску, а тому що не знав, що коїть».

- Так ви говорите. А чеський міністр закордонних справ Карел Шварценберг побоюється, що ця справа може бути політичною.

«Раджу всім закордонним дипломатам поводити себе відповідно до дипломатичного статусу. А він передовсім вимагає не втручатись у внутрішні справи. Пан Шварценберг має якісь реальні докази? Якщо так, то мав би їх представити».

- Українські журналісти скаржаться, що не можуть отримати доступ до документів, виданих за часів влади Януковича. Ось у вас ухвалили закон про доступ до інформації. Тепер вони отримають доступ до всього, чого хотітимуть?

«Авжеж. Україна – відкрита країна. Якщо б Ви у нас побули тиждень, то побачили б, що наші ЗМІ критикують український уряд більше, ніж ваші – словацький».

Ми й досі прагнемо до Європейського Союзу

- На відміну від Тимошенко, Ви розмовляєте російською. Української навчаєтеся?

«Українською я володію достатньо. Веду нею засідання уряду, офіційні зустрічі. Коли ж хочу бути зрозумілішим, якщо мені треба спілкуватися цілком вільно, а не шукати слова – говорю російською. Заощаджує час».

- Європейський Союз для Києва є пріоритетом номер один?

«Безумовно. Ми – європейська країна. Для нас євроінтеграція є метою нашої політики. Ми хочемо відповідати всім стандартам найрозвиненіших країн».

- Про вас говорять, що в уряді Ви обіймаєте найбільш проросійську позицію. Україна ближче до Європи чи до Росії?

«Нещодавно мені в Польщі поставили майже таке ж запитання. Я сказав, що для нас дуже важливо мати надійні, дружні відносини як з Польщею, так і з Росією. Наша політика не є ні проросійською, ні прозахідною. Вона – українська. Ми добре знаємо, де наші інтереси".

- З Вашого кабінету дуже гарний вигляд на стадіон київської команди «Динамо». Довгий час у вас були проблеми з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу, який ви приймаєте разом із Польщею. Пройде успішно?

«Нам важливо, щоб його виграла українська збірна, тоді буде успішним. (Посміхається). А якщо говорити серйозно, то всі об'єкти, заплановані до Євро-2012, є на завершальному етапі підготовки. Чемпіонат буде успішним, я в цьому не сумніваюся».

 

 


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 414 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |