Saturday, 27.04.2024, 23:39

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  May 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » May » 17 » Юрій Лобач: «Ми готуємо кадри не для себе особисто, а для держави»
Юрій Лобач: «Ми готуємо кадри не для себе особисто, а для держави»
15:23

17 травня у Луцьку стартував новий проект «Молодий помічник депутата», який вперше реалізується в Україні. Деталі проекту були озвучені під час прес-конференції у медіа-домі Волинської обласної держтелерадіокомпанії. Що отримають учасники від участі у проекті, з якою метою потрібно залучати молодь до участі у процесах самоврядування та держуправління. На ці та інші питання журналістів дали відповідь перший заступник голови обласної ради, депутат від фракції Партії регіонів Юрій Лобач та ініціатор і координатор проекту, голова обласного осередку ВОМГО «Молоді регіони» Олександр Зайцев.

 - Юрію Володимировичу, скажіть, чому виникла потреба та ідея організувати такий проект?

- Проект «Молодий помічник депутата» назрів уже давно. Його існування зумовила суспільна потреба. На сьогоднішній день Україну можна назвати країною з культурою політики та бізнесу, що розвивається, саме тому, починати цей розвиток з молоді є найбільш перспективною ідеєю. Якби архаїчно не звучала фраза «Кадри вирішують все» се ж у ній є істина. На мою думку багато проблем, які на сьогодні виникають в Україні загалом та в області зокрема зумовлені насамперед відсутністю висококваліфікованих кадрів, які б приходили з чітким розумінням своєї ролі у системі державо та законотворення. Школа кадрів – це поняття не нове і питання потребує доволі серйозного підходу. Проект «Молодий помічник депутата» - дозволить людині, яка матиме намір повязати свою подальшу професійну діяльність з політикою або роботою в системі держуправління вивчити суть системи ще на початковому етапі своєї кар’єри, таким чином основний час приділяти не навчанню посаді, а виконанню посадових обов’язків. До того ж , людина, котра має намір в майбутньому стати, наприклад, депутатом, отримавши такий практичний досвід в ході проекту зможе ширше дивитися на ситуацію, генерувати корисні ідеї, іншими словами це буде вже цілком сформований спеціаліст.

 - На сьогодні є чимало навчальних закладів, як готують фахівців. Ви вважаєте, що проект матиме принципові відмінності від навчання у вузі?

- Безумовно такі відмінності є. Одна з них – це практика. Є багато хороших навчальних закладів, які готують фахівців, але зазвичай знання ці  - теоретичні. Практика отримується вже тоді, коли людина приступає до виконання роботи, коли вона методом проб і помилок отримує досвід. Завдяки проекту буде змога побачити зсередини усі нюанси роботи ради, роботи апарату обласної адміністрації, працівників конкретних управлінь. Це неоціненний досвід, який навряд чи можна отримати під час лекцій навіть найсерйознішого університету, оскільки теорія і практика подекуди мають суттєві розбіжності. Ми повинні визнати, що тривалий період незалежності України, держава не надавала великого значення підготовці спеціалістів у галузі держуправління. І тепер, внаслідок такої легковажності в країні спостерігається «кадровий голод». Тобто працівників в принципі не бракує, а от з фахівцями – проблема.

 - А який же вихід із ситуації. Ви ж не зможете підготувати фахівців, скажімо, за рік?

- Якщо поставити перед собою таке завдання, то можна вивчити і за рік. Власне проект «Молодий помічник депутата» має на меті активізувати ідейних, амбітних та креативних людей для роботи в органах самоврядування. Відтак, якщо ми таких людей навколо себе згуртуємо, то я з власного досвіду можу сказати, якщо молода людина бачить перспективу, бачить, що до неї небайдужі, то вона буде робити все від себе залежне, щоб виконати програму максимум у мінімально стислі терміни. Вчитися теорії можна роками і подекуди так нічого і не зрозуміти, а іноді достатньо року практичної роботи і це вже хороший спеціаліст готовий до виконання поставлених завдань. Візьмімо для прикладу те ж діловодство. Здавалося б це не зовсім важко. Але в апараті обласної ради, обласної адміністрації це ціла наука, яку за один місяць точно не осилити. Тому, людина, яка буде виконувати обов’язки помічника матиме змогу вникати у роботу відповідних управлінь, у ті сфери, за які вони відповідають, роботу апарату адміністрації, вчитися готувати відповідні документи до сесійних засідань і ті, що стосуються звернень громадян. Потрібно розуміти, що є такі документи, які мають конкретні терміни до виконання, нерозважливість у цих питаннях тягне за собою відповідальність. Усі ці нюанси є достатньо важливими і молодий спеціаліст повинен знати все.

 - Взяти участь у проекті може будь хто? Чи потрібні якісь особливі критерії?

 - Я так розумію, що ви маєте на увазі поняття, яке в народі називають «блатом»? Якщо ви про це, то однозначно такі критерії виключаються, власне про деталі відбору розповість координатор проекту Олександр Зайцев, а я скажу, що основний критерій – це бажання та  розуміння того, для чого потрібен цей досвід. Розумієте, протиснення людей помічниками через блати, знайомства, тощо, невигідні в першу чергу самому депутату. Оскільки йому потрібна не просто людина для галочки, йому потрібен справжній, дієвий помічник, на якого можна покластися у підготовці відповідного питання, який може подати хороші ідеї стосовно тієї чи іншої справи.

 - То що буде входити в обов’язки помічника депутата, який виграє у конкурсі?

- Обов’язків є багато, вчитися є чому. Серед основних хотів би окреслити наступні: спільна підготовка до сесії обласної ради, вивчення звернень громадян та внесення своїх пропозицій стосовно вирішення того чи іншого питання, виконувати конкретні доручення депутата, вивчати питання, необхідні депутату обласної ради для вивчення своїх депутатських повноважень, виконувати доручення у взаємовідносинах з виборцями тощо.

 - Скажіть, а помічники, які пройдуть відбір, навчання, матимуть право згодом, наприклад, перейти до іншого депутата, або обрати інший вид діяльності?

- Ми готуємо помічників депутата, а не кріпаків. Жарти жартами, але якщо серйозно, то людина завжди має право вибору, якщо конкурсант вирішить, що він хоче продовжувати розвиватися далі, то він може обрати напрямок і людину, яка на його думку сприятиме цьому розвитку. Стосовно суті проекту, то хочу наголосити на тому, що ми готуємо не обслуговуючий персонал. Ми маємо на меті підготувати кваліфікованих помічників, які згодом можуть стати гідною зміною у депутатській, громадській, управлінській роботі. Ми готуємо кадри не для себе особисто, а для держави. На сьогодні така ініціатива надійшла саме від Партії регіонів, ми сподіваємося, що цю корисну ідею підтримають й інші депутатські фракції. Хотів би нагадати, що саме Партія регіонів запровадила практику закріплення депутатів обласної ради за конкретними районами. Таким чином ми можемо краще вникати у суть проблем тієї чи іншої місцевості. Більш ефективно працювати на користь громади. Ми провадимо постійний контроль за роботою депутатів. Це уже дає свої результати. Інші фракції підхопили нашу ідею і таким чином варто сподіватися, що результат роботи ради буде більш ефективним. А що стосується проекту «Молодий помічник», то думка про необхідність у кваліфікованих кадрах була озвучена Віктором Януковичем ще під час президентської передвиборчої кампанії. Президент наголошував на тому, що успішною держава може бути лише тоді, коли до керма прийдуть справжні знавці своєї справи і наше завдання цих професіоналів ми повинні підготувати. Ми поділимося усіма знаннями, які набули самі, відтак, тому, хто захоче працювати саме в даному напрямку буде значно простіше згодом функціонувати у системі самоврядування та держслужби. Пам’ятаєте, колись було таке поняття «кузня кадрів»? Сьогодні у цій «кузні» є надзвичайно велика потреба.

- Олександре Сергійовичу, тепер питання до вас, стосовно технічної, ідейної та організаційної частини проекту «Молодий помічник депутата»?

- Першим завданням проекту є показати, що зайти можна у будь-які двері, головне –  постукати. На сьогодні склався стійкий стереотип, що потрапити в органи влади можна лише маючи знайомства. Ми хочемо продемонструвати, що володіючи бажанням, відповідними навичками молода людина може зробити собі кар’єру політика, держслужбовця, громадського діяча тощо. Головне – позбутися пасивності і почати діяти у напрямку реалізації своєї мети, своєї мрії. Важливо в даному випадку не просто хотіти, а й мати змогу втілити бажання в життя. Наприклад, на Волині минулоріч виникла серйозна проблема у процесі отримання гранту Президента. Наша область подала лише три проекти. Чому? Очевидно причина полягає в тому, що одна частина людей думає, що для них це неможливо, інші вірять у власні сили, але не знають як технічно втілити проект в життя. Наша мета, щоб амбітних грамотних людей ставало дедалі більше.

- Скільки людей ви плануєте відібрати по завершенню конкурсу?

- Сам проект і процес відбору буде відбуватися у кілька етапів – це власне заповнення та подача анкет, відповідну форму ви зможете знайти на сайті обласної організації Партії регіонів www.volynregion.com. Там ви зможете ознайомитися із суттю проекту, а також заповнити анкету. Згодом  з учасниками, які надішлють анкети буде відбуватися співбесіда, цим займатиметься спеціально створена комісія, потім, ті хто пройшов співбесіду отримають ще низку завдань і після відбору будуть закріплені за конкретними депутатами. Всього ми плануємо відібрати 25 учасників. Хоча не виключено, що у випадку більшої кількості достойних людей ми зможемо залучити до процесу їх усіх. Участь у проекті зможуть взяти молоді люди віком від 18 до 30 років (студенти, працівники підприємств, установ та організацій різних форм власності), які мають високі базові теоретичні навики, досягли видимих успіхів у навчанні, професійній чи громадській діяльності або мають досвід практичної реалізації конкретних проектів Я нагадаю, що один депутат може мати п’ятьох помічників.

- Проект буде реалізовуватися лише на рівні депутатів обласної ради?

- В перспективі ми плануємо залучати до проекту депутатів сільських, селищних, міських та районних рад. Це щоправда матиме можливо дещо інший технічний вигляд, адже не в кожному селі на сьогодні є Інтернет, щоб мати змогу взяти участь у проекті, але така ідея є і вона обов’язково буде реалізована.

- Як відбуватиметься процес навчання? Це тільки участь в сесіях та робота з депутатом чи ще якісь заняття?

- Окрім того, що ви назвали будуть відбуватися ще семінари-тренінги на конкретні теми, також лекції, конференції, дискусії, круглі столи, майстер-класи, тощо. В ході реалізації проекту певні деталі які стосуються занять можуть варіюватися. Ми залишаємо можливість розширювати співпрацю з тими чи іншими фахівцями, відповідно буде змінюватися і наповнення програми.

-А хто буде займатися навчанням? Викладачі вузів чи конкретні спеціалісти?

- Цим будуть займатися професіонали-практики, люди, які щоденно у своїй роботі стикаються з вирішенням тих завдань, які згодом можуть стати в нагоді помічнику депутата. Це керівники окремих управлінь, спеціалісти в галузі документознавства та діловодства тощо. Учасникам проекту буде надана можливість не лише отримати фахові знання, а й навички, необхідні для побудови успішної політичної чи громадської кар'єри, участі у процесі прийняття рішень на усіх рівнях влади та громадського самоврядування, аналізу та розв'язання суспільних проблем.

- А яка кінцева мета проекту?

- По-перше, участь в ньому дасть людині розуміння чи справді це те, чого вона хотіла. Оскільки зі сторони все може виглядати дещо по-іншому. А ті, хто дійдуть до фінішу матимуть змогу отримати посаду в органах державного самоврядування, або ж і надалі працювати помічником того чи іншого депутата. Відтак, прагнути є до чого, тому ми запрошуємо усіх охочих, ідейних та цілеспрямованих людей до участі у проекті!

Ольга Здебська

 

 

 

 


Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 2176 | Додав: volynregion | Рейтинг: 5.0/1 |