Sunday, 05.05.2024, 09:07

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  June 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » June » 8 » О.Башкаленко: «Питання із зарплатами закрили, тепер вирішимо питання вчасної добудови шахти»
О.Башкаленко: «Питання із зарплатами закрили, тепер вирішимо питання вчасної добудови шахти»
14:29

   Заборгованості перед шахтарями шахти № 10 міста Нововолинська уже немає. Власне з цієї інформації 7 червня розпочалося засідання оперативного штабу, який займається питаннями будівництва вугільного об’єкту. Відтак, коли соціальна напруга знята, наступними на порядку денному є пункти, що стосуються термінів здачі об’єкту.

   Питаннями вугільного об’єкту уже тривалий час займається  перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко, власне, він і очолює штаб по будівництву шахти.

До робочої групи приєднався також начальник вугільного департаменту при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України Олександр Вівчаренко, спеціалісти департаменту та фахівці галузевого інституту. Перед початком наради київський посадовець заявив, що на сьогоднішній день  питанням добудови нововолинської десятки займається не лише профільне міністерство, а й Президент, на стіл якому щомісяця лягають звіти про обсяги робіт, які зроблені за поточний період. «Президент особисто контролює це питання, є відповідне доручення за його підписом, яким він зобов’язує міністерства, які зав’язані на об’єкті подавати відповідні звіти. І ви розумієте, що невиконання зобов’язань провокує низку наслідків.

Ми свого часу запевнили, що до Дня Шахтаря 2012 року  запустимо першу чергу Нововолинської шахти № 10 і за свої слова потрібно відповідати. Якщо на це будуть потрібні додаткові кошти, ми теж будемо старатися вирішити це питання, спільно з облдержадміністрацією, міністерством ми повинні розробити кроки, які дозволять нам вкластися у вказані терміни. Звичайно, це не просто, адже ви розумієте, що поточний рік для бюджету є надзвичайно складним, але ми розуміємо наскільки важливим на сьогоднішній день є цей об’єкт» - зазначив на нараді перший заступник голови облдержадміністрації.  

Олександра Башкаленка при в’їзді на шахту зустрів гурт шахтарів, які саме поверталися з робочої зміни. Вони висловили вдячність посадовцю за вирішення їхніх питань. Перший заступник ОДА відповів, що це лише щоденна робота чиновника і тільки завдяки результатам цієї роботи визначається його ефективність: «Я дуже радий, що вдалося зняти соціальну напругу на шахті – це було для мене питанням номер один. Відтак його ми закрили, тепер вирішимо питання вчасної добудови шахти. Це добре, що люди нарешті почали розуміти, що влада – це не є абстрактне поняття, це не чиновники, які ховаються по кабінетах. Влада – це ті, хто повинен вирішувати проблеми довіреного села, міста, району, області. Я бачу, що в людей зник скепсис, вони нарешті почали владі вірити!»

Перед початком засідання робоча група оглянула об’єкт і намітила план засідання. Серед важливих питань, окрім фінансування були також технічні, як то відкачування грунтових вод, добудова котельні для обігріву шахти, тощо. Із першого виділеного траншу у розмірі 8 млн 300 тис повністю закрили питання заробітної плати, тобто майже нічого із цих коштів на будівництво об’єкту не було спрямоване, а ось другий транш у розмірі 36 млн 500 тис уже повною мірою планують освоїти на обладнання, будівельні матеріали ліквідацію кредиторських заборгованостей тощо. Відтак, зараз важливим є питання чіткого планування і вкладання у терміни. Для цього невдовзі планують перейти на тризмінний робочий графік.

Серед питань, які піднімалися під час наради були також кадрові. Зокрема, Олександр Вівчаренко наголосив на тому, що уже зараз потрібно формувати кадровий резерв робітників, а це не лише список бажаючих, а й навчання цих людей навичкам роботи з обладнанням: «Час для цього ви маєте, гроші також є, відповідно формуйте групи і навчайте їх основам роботи з технікою. Я з досвіду знаю наскільки важливо підготувати кваліфікованих працівників, тоді і збоїв в роботі мінімум і продуктивність її значно вища. Коли тут же на поверхні стоїть комбайн аналогічний тому, який працює в шахті і команда електрослюсарів має можливість власними руками помацати усі деталі і поставити механікам запитання, тоді проблем із несправностями не буде, а якщо й будуть, то їх вирішать дуже оперативно. Тому цьому питанню потрібно приділити особливу увагу, оскільки коли розпочнеться фаза активної діяльності може бути запізно шукати спеціалістів. Ви повинні самі їх навчити. Техніка це одне, а людський фактор може зіграти як на вас, так і проти вас – все залежить від того, наскільки серйозно ви поставитеся до питання підготовки кадрів» - сказав представник з міністерства.

Олександр Башкаленко в ході наради наголосив на тому, що виділені кошти потрібно використати максимально раціонально, йдеться про те, щоб купити таке обладнання, яке буде влаштовувати експлуатантів: «Саме ті, хто кожен день буде працювати з ним повинні вирішувати  яке обладнання буде найкращим для них враховуючи різні фактори. Тоді ми уникнемо нарікань і спрямуємо гроші у потрібне русло. Оскільки часто буває так, що техніку купили, а вона в тих умовах виявилася неефективною, а так нам буде з кого спитати. Також важливо побудувати каналізацію, оскільки в умовах збільшення кількості людей та робочого навантаження ми можемо зіштовхнутися із серйозними проблемами», - зазначив заступник губернатора.

Також посадовець дав доручення завчасно готуватися до тендерів, щоб не виникало проблем: «Ось мені розповідають, що деякі тендери в силу тих чи інших причин не відбулися, виникає питання, а хто в цьому винен? І коли я запитую - що керівництво для цього зробило? Виявляється – нічого, тому давайте передбачати усі проблемні моменти заздалегідь, інакше в поставлені терміни ми не вкладемося.»

Принципово стало питання і стосовно підрядника шахти № 10 «Луганськшахтобуд». Олександр Башкаленко обурився, що попри розрахунки роботи просуваються досить мляво і якщо такий темп утримається й надалі, то терміни здачі об’єкта можуть зірватися.

«Ми домовлялися, що у разі виконання міністерством зобов’язань по платежах ви відпрацюєте 500-600 метрів проходки в місяць, а ви за цей місяць пройшли лише 10 метрів. Тобто місяць ви уже зірвали. Якщо ваше приватне підприємство й надалі буде так ставитися до роботи, то я вас запевняю, що ми знайдемо іншого підрядника, який буде готовий вкладатися у відповідні терміни. Ви зараз постійно приносите рахунки, але в свою чергу активної діяльності від вас ми не спостерігаємо. Місяць минув, зараз ви знову піднімете питання «дайте нам 17 мільйонів», які ви невідомо звідки намалювали і скажете, що не будете працювати, відповідно не виконується розпорядження Президента і що ми йому скажемо? Ми йдемо вам назустріч, виділяємо чималі кошти, а ви в свою чергу продовжуєте висувати вимоги. Так не можна – ви нас що на терплячість випробовуєте?» - сказав Олександр Башкаленко. - «Зараз потрібно зробити максимально по гірничим роботам, бо наступний рік піде на налаштування та установку обладнання на вирішення маси інших робочих питань, відтак кожне невиконане завдання призведе до нагромадження завдань, які навіть фізично виконати буде неможливо».

За результатами наради штабу було вирішено ініціювати питання перенесення коштів з четвертого кварталу на третій, оскільки можливостей для робіт на поверхні є більше, аніж в осінньо-зимовий період це і погодні умови, і тривалість світлового дня, при потребі вирішено сформувати додаткову третю зміну.

У ході наради було вирішено сформувати відповідний документ, який аргументує додаткове залучення коштів на шахту № 10, а це 40 мільйонів гривень.

«Ми вислухали пропозиції керівництва, підрядників і будемо звертатися до міністерства з тим, щоб додатково виділити необхідні для завершення робіт кошти. Олександр Васильович запевнив, що буде лобіювати наше питання, а тому я переконаний, якщо ми будемо з розумінням ставитися до ситуації, та з повагою один до одного, тоді ми вчасно запустимо нововолинську десятку» - підсумував Олександр Башкаленко.




Категорія: Волинські новини | Переглядів: 703 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |