Saturday, 18.05.2024, 13:27

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » March » 29 » "Чим довше людина працює, тим більшу матиме виплату"
"Чим довше людина працює, тим більшу матиме виплату"
12:40

Директор Аналітично-дорадчого центру Блакитної стрічки (ЄС/ПРООН) Марчін СВЄНЧІЦКІ

Багатьох нинішніх пенсіонерів та, власне, і молодь також турбує, які пенсії вони отримуватимуть після впровадження пенсійної реформи. Чи буде встановлено нарешті справедливість при їх призначенні? Як збільшити свою пенсію, допоки працюєш? Відповіді на ці та інші запитання компетентних осіб, науковців, експертів зводяться до одного: потрібна реформа.

Аналітично-дорадчий центр Блакитної стрічки на замовлення українського уряду вже кілька років поглиблено вивчає демографічні й фінансові передумови пенсійної реформи в Україні. Розмова кореспондента "УК" з керівником центру Марчіном Свєнчіцкі - про новий пенсійний законопроект.

- Пане Марчіне, чи зможуть українці отримувати гідну пенсію, якщо пенсійна система залишиться такою, як тепер?

- Однозначно ні. Пенсійна система в Україні не може існувати в такому вигляді. Тож про добрі виплати годі й казати. Зі старінням населення кількість платників до Пенсійного фонду до 2050 року зменшиться на 25%, а отримувачів пенсій стане більше на 8%. Тим часом в Україні один з найвищих у Європі обсяг пенсійних видатків за співвідношенням до ВВП - торік ця цифра складала 18%.

Вибір для українців такий: або оплачувати пенсії людям, які здатні ще працювати, або створювати нові робочі місця -будувати дороги, модернізувати залізниці, фінансувати наукові інститути, систему охорони здоров'я, робити капіталовкладення у людський ресурс, щоб талановита молодь залишалась в Україні й працювала на її розквіт.

Тож українці, на мою думку, не зможуть мати гарні пенсії, якщо залишити все, як є. Потрібно і пенсійний вік підвищувати, й запроваджувати обов'язкову накопичувальну систему.

- Підняття пенсійного віку для жінок у нас сприймається неоднозначно. Вважається, що це суб'єктивне рішення. Узяти хоча б Чорнобильську катастрофу, несприятливу екологічну ситуацію...

- Це не аргументи. Жодних підстав для утримання такої низької межі пенсійного віку для жінок немає. Нинішня межа пенсійного віку не переглядалася в Україні з 30-х років. Серед країн СНД лише 4 держави залишили пенсійний вік 55 років для жінок і 60 для чоловіків. Це Білорусь, Російська Федерація, Узбекистан і Україна. Решта пенсійний вік збільшили. А щодо чорнобильців, то є закон, згідно з яким особа може піти на пенсію за станом здоров'я. Крім того, нагадаю, що підняття пенсійного віку для жінок рятує їх від зменшених пенсій. Зараз середній розмір їхньої пенсії становить лише 67% пенсії чоловіків, а співвідношення середніх розмірів зарплати жінок і чоловіків становить 75%. Це суттєва різниця.

- Погодьтеся, мають рацію ті громадяни, які справедливо нарікають, що до пенсії багато чоловіків не доживають, та й жінки після виходу на пенсію живуть не так довго, як прогнозують експерти. Тобто найважливіший аргумент - низька тривалість життя.

- Давайте проаналізуємо очікувану тривалість життя після пенсії. Для чоловіків в Україні вона становить після 60-ти 14 років. Для жінок у віці 55 - 25, що вище, ніж у багатьох європейських країнах. Наприклад, в Італії чоловіки після пенсії живуть майже 25 років, у Польщі - 22, Японії - 23, Угорщині - 20. Жінки в Україні утримують світовий рекорд зі співвідношення періоду перебування на пенсії та періоду праці на неї: 7,1 року перебування на пенсії в розрахунку на 10 років праці. В таких країнах, як Англія, - це 5,8 року, Польща - 5,5, Німеччина - 4,6 року.

- Мабуть, не від доброго життя ми змушені працювати довше, адже розмір пенсії у більшості українських пенсіонерів невеликий.

- З підняттям пенсійного віку для жінок нових пенсіонерів стане менше, проте збільшиться кількість працюючих. Для всіх пенсіонерів це безпечна ситуація, бо є кому пенсії фінансувати. Пізній вихід на пенсію - це підтримка нинішніх і майбутніх пенсіонерів. Таким чином, у них будуть гідні пенсії.

 


Категорія: Аналітика | Переглядів: 436 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |