Saturday, 18.05.2024, 10:50

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  April 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » April » 1 » Азіатський вектор. Що вдалося Президенту Януковичу?
Азіатський вектор. Що вдалося Президенту Януковичу?
14:19

Кілька днів тому завершилося тижневе турне Президента України Віктора Януковича до країн Південно-Східної Азії, в ході якого він відвідав В'єтнам, Сінгапур і Бруней. У ході своїх візитів глава держави зустрівся з керівництвом цих держав і уклав ряд угод, які хоч і не мають яких-небудь сенсаційних результатів, але все ж таки можуть стати новими напрямками в розвитку України. 

У першу чергу це стосується економічного розвитку, адже Президенту за тиждень вдалося обговорити чимало питань, включаючи і домовленості про можливий приплив у Україні азіатських інвестицій. Проте експерти не виключають і певних політичних наслідків, які можуть бути доволі прийнятні для України. Якими будуть ці наслідки, і що в цілому принесе країні завершилося турне? Це питання ми поставили провідним політологам України.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

- На мій погляд, результати міжнародних візитів треба оцінювати не просто за підписаними угодами, хоча це теж важливий критерій, і з якихось домовленостей. Перш за все їх варто оцінювати по середньострокових і довгострокових наслідках. Як я розумію, в даному випадку мова йде про пошук нових економічних партнерів та потенційних інвесторів в українську економіку. Оскільки ініційований процес реформ, нам необхідні вливання у вітчизняну економіку, і якраз ті країни, які відвідав Янукович, по-перше, відрізняються тим, що там є свій успішний досвід реформ - особливо в Сінгапурі. Та й досвід В'єтнаму теж досить цікавий. З іншого боку, і Сінгапур, і Бруней - це потенційні інвестори. І показати їм, що Україна потенційно цікавий об'єкт для інвестицій, а з іншого боку продемонструвати їм можливі проекти, які можуть зацікавити цих інвесторів ... Я думаю, що якраз у цьому і полягало одне з головних завдань цього візиту.

Чи вдасться залучити інвесторів? Це вже покаже практика. Перший крок - у вигляді безпосереднього спілкування і з керівництвом цих країн, і з потенційними інвесторами, політичні сигнали, які повинні привернути інвесторів, - вже зроблено. Ну а який буде результат, побачимо вже на практиці.

Володимир Корнілов, директор української філії Інституту країн СНД

- Навіть якби Янукович і члени його делегації нічого не підписали в ході цих візитів, в будь-якому випадку їх варто було б вітати. Оскільки Україна справді має дуже активно опрацьовувати свій азіатський вектор політики, спрямований на зближення і тісне співробітництво з країнами Південно-східної Азії. Це дуже перспективний ринок, дуже перспективний бізнес і для українських компаній у тому числі. І в будь-якому випадку потрібно створювати, по суті справи, цей вектор для зовнішньої політики України самими   активними способами, оскільки весь світ зараз активним чином намагається співпрацювати з цим регіоном, з цими державами.

При цьому, у всякому разі з тих офіційними повідомленнями, які я бачу (само собою, я не читав і не аналізував всі документи, які були підписані, досить детально), але навіть перелік документів, які були підписані, вражає. Перш за все це угоди про інвестиції з ряду держав Південно-східної Азії економіці України. Мене засмучує, що не дуже багато угод про українські інвестиції і просуванні українського бізнесу на ці ринки - за винятком військових технологій. Але тим не менш навіть ті угоди, які були підписані, дозволяють збільшити товарообіг України та залучити іноземних інвесторів до нашої держави. Але при цьому ще раз наголошую: в будь-якому випадку це тільки початок, це дійсно подолання тих помилок, які були допущені за останні 5-6 років, за роки правління Віктора Ющенка особливо - за той час, коли азіатський вектор був по суті справи похований зусиллями некомпетентності міністрів на кшталт Тарасюка або Огризко. І тепер, звичайно, доведеться ще чимало роботи і ще чимало візитів не тільки Януковича, але й інших українських державних діячів у цей регіон з тим, щоб знову відкрити Азію для України.

Олександр Медведєв, директор політичних програм Фонду якісної політики

- Візит до країн Азії Віктору Януковичу і його команді вдався. Вони позиціонувалися в контексті тих реформ, які декларуються. І оскільки візит до Європи супроводжувався б переговорами про вже більш конкретне реформування - в контексті пенсійної, податкової реформ, в контексті візиту Тимошенко до Європи, візит до країн Азії був добре підготовлений і вигідно виглядав у контексті реформ Януковича.

Підсумки цього візиту оцінити поки дуже важко, але те що він був потрібним для України – це однозначно.

Ганна Хрипункова.

 


Категорія: Аналітика | Переглядів: 456 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |