Monday, 20.05.2024, 19:16

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » March » 28 » «АМЕРИКА - ЗРУЧНА ДЕРЖАВА, АЛЕ УКРАЇНУ Я Б НЕ ПРОМІНЯВ НАВІТЬ НА УСІ БЛАГА ЗАХІДНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ»
«АМЕРИКА - ЗРУЧНА ДЕРЖАВА, АЛЕ УКРАЇНУ Я Б НЕ ПРОМІНЯВ НАВІТЬ НА УСІ БЛАГА ЗАХІДНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ»
13:04

Америка.     Кожен з нас чує про цю країну з дитинства. Засоби масової інформації регулярно доносять  інформацію про усі події ,що там трапляються. Серед нашої молоді, та й не тільки, дуже популярними є американські фільми, шоу, пісні, а їх зірок ми знаємо навіть краще, ніж своїх власних. Так, здається, що ми знаємо про цю країну все, починаючи від її історії, культури, відомих політичних діячів і закінчуючи зірками шоу -бізнесу. Так що ж такого особливого в країни, яка щороку притягує до себе велику кількість людей з усього світу? На це питання можна отримати багато відповідей, але краще все побачити на власні очі.

    На початку березня, я як депутат обласної ради і учасник  програми  «Відкритий світ» мав нагоду відвідати Сполучені Штати Америки.

    Програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів усередині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США.  Таким чином, номінування на участь у програмі і сама участь не передбачає ніяких фінансових витрат з боку учасників.  Управління програмою здійснюється Центром «Відкритий Світ» при Бібліотеці Конгресу США - незалежним федеральним агентством, що управляється Радою опікунів, очолювана др-м Джеймсом Х. Біллінгтоном.  Офіси Центру «Відкритий світ» є у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні та у Посольстві США в Москві.  На контрактній основі із Центром «Відкритий світ» працює американська неурядова організація: «Американські Ради з Міжнародної Освіти»: ACTR/ACCELS (American Councils) (адміністрування i логістика програми).

   Програма «Відкритий Світ» призначена для лідерів України - представників різних рівнів державної влади, громадських організацій і ділових структур.  Програма, насамперед, розрахована на кандидатів, які, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи, показали свої сильні лідерські якості, й зацікавлені у вивченні американського досвіду й підтримці професійних та особистих контактів з американськими колегами після повернення до України.

   Тема проекту  - Управління місцевими громадами в США.  Наша група складалась  з представників  Волинської, Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської  області.

   Кінцевим пунктом нашої подорожі був   штат Арканзас з центром у місті Літл-Рок.

   Перше враження від США — позитивні емоції від місцевого населення.

   Зустрічають американці  з посмішками, обіймами і великими плакатами з написами «Welcomе to USA». Тут усе працює за правилами та законами. Для під’їзду транспорту є своє чітко визначене місце на визначений час, тому ніякої метушні та неорганізованості не виникає — авто чи автобус під’їжджає, забирає пасажирів і зразу ж залишає місце стоянки. Коли подорожуєш Штатами, одразу кидається в очі чистота на узбіччях та рівні дороги. До речі, природа мені дуже нагадує українські краєвиди. Нашим першим пунктом призначення був Вашингтон. Місто розташоване на річці Потомак. Це місто, де й досі зберігається шарм «старого історичного округу”.

   Старе місто добре сплановане. Практично всі квартали мають форму правильних квадратів. 

   На вулицях практично не зустрінеш перехожих. Усі пересуваються на авто. Тому біля будинків, офісів, торгових центрів постійно шикуються черги з автомобілів. Просто як у сучасних американських фільмах: одно-, дво- чи триповерхові будиночки з гарно доглянутими газонами та клумбами. На подвір’ї приватних осель — дитячі гойдалки, у багатьох — грилі. Тут немає великих масивних парканів, за якими видніються тільки верхівки розкішних стріх. Більшість приватних осель взагалі не мають огорожі, а якщо і є, то це може бути невисокий білий парканчик.

        Більшість населення становлять афроамериканці. Називати їх неграми є  образливо, а тому заборонено. Якщо не втримаєшся і використаєш це слово у розмові, платитимеш штраф (розмір близько $600). Але чого американцям не позичати, то це ввічливості. Вибачаються, якщо хтось тебе штовхне, випадково наступить на ногу або просто хоче пройти повз.  Коли заходиш у магазин чи бутик, продавці обов’язково привітаються та поцікавляться твоїми справами. І хоч робиться це швидше за все автоматично, все одно приємно чути гарні вітання. До речі, більшість американців за послуги та товари розраховуються банківськими картками, а не готівкою.

   Вашингтон, Округ Колумбія — одне з найкрасивіших міст Америки. Тут розташована Резиденція Президента США — Білий Дім, будівля військового міністерства США — Пентагон. На Капітолійському пагорбі в мальовничому парку знаходиться будівля американського конгресу — Капітолій, що входить у п’ятірку найзнаменитіших пам’яток країн, а також одна з найбільших у світі книгозбірень Бібліотека Конгресу, будівля якої є справжнім витвором мистецтва. Багато визначних пам’яток розміщені навколо так званого Молла — паркової зони. Це Національний музей повітроплавання й космонавтики, Музей природної історії, Національна галерея мистецтв, Музей американських індіанців. У центрі Молла височіє монумент Вашингтону — 169-метрова мармурова стела. Вхід в усі музеї столиці — безкоштовний. На відміну від інших великих американських міст, у Вашингтоні немає хмарочосів. Тут заборонено зведення будинків, вищих за Капітолій. Одна з родзинок столиці США — білки. Їх можна зустріти на деревах міста, тротуарах та газонах. Вони вважаються прикрасою Вашингтона. Білки ручні і зовсім не бояться людей.  Практично вся центральна частина міста висаджена квітами, серед яких переважають фіалки.  Зранку та навіть в обідню пору побачити на вулицях Вашингтона бігунів — не дивина. Спеціально для них тут облаштовані бігові доріжки в багатьох парках. Абсолютно комфортно почуваються на вулицях столиці й велосипедисти, для яких існують велосипедні доріжки.

   По прильоту до міста Літл-Рок   в офісі  детальніше розповіли про програму,  особливості перебування в штаті. Після цього за нами приїхали  так звані американські приймаючі родини. Приймати людей з усього світу вони сприймають як  можливість показати Америку з внутрішньої сімейної сторони, при чому це робиться цілковито добровільно, як волонтерство. За це не отримують ні копійки.

   Сама програма була дуже насичена, зокрема за 10 днів перебування    відбулися  зустрічі:  з мером міста Літл-Рок Марком Стодолою, лобістом Ренді Терманом в  законодавчому органі штату Арканзас, Пьєтром Туріллі - віце-президентом компанії «Хайфер», сферою діяльності є агараний сектор і має представництво в Україні; секретарем штату Марком Мартіном, редактором газети «Арканзас Демократ» та Рітою Лунні - головою Етичної комісії, ща регулює діяльність депутатів законодавчого органу  та представників виконавчої влади, конгресменом  Томом Гріфітом. Під час зустрічі ми дізналися про роль державних органів в цілому та законодавчого органу штату Арканзас в регулюванні питань управління територіальною громадою. Дізнались про процес та форми залученя  законодавців  в роботі з підготовки законодавчих ініціатив та втілення їх у життя.

    Одним із актуальних питань  в політичному житті штату є перегляд виборчих округів до Конгресу.  Ця робота проводиться на основі перепису населення через кожні 10 років. Цей принцип діє і під час місцевих виборів.

     Ключові посади, включаючи і суддівський корпус,  можуть обійматися лише на виборній основі. Якщо це вибори губернатора чи депутата, то за 2 роки до включення у виборчий бюлетень формується виборчий фонд. Варто зазначити, що одноразовий внесок незалежно від особи (юридична чи фізична) не повинен перевищувати 2000 у.о.  Сама ж політична партія також може робити внесок, але розмір не повинен перевищувати 2500 у.о. Одним із джерел фінансування політичної партії є партійний внесок  її членів. Щодо виборів судді – різниця полягає в тому, що кампанія по збору коштів триває 180 днів. Кандидат, якого обрали суддею, невикористані кошти повинен повернути в бюджет штату, міста, віддати громадській організації. За всі ці процеси відповідає суддівська дисциплінарна комісія. Звернув увагу на те, що в місцевих законах прописано, що подарунки для депутата чи представника виконавчого органу не можуть перевищувати 100 у.о. 

   Загальний бюджет штату становить 24 млрд у.о. Ця сума розподіляється таким чином чином:  70% становлять витрати на освіту, зокрема: 50% - середня школа, 20% - вища школа, 20 % - сфера соціальних послуг, 10% - утримання поліції, тюрм, громадських організацій.  Зазначу, що по кожному розділу бюджету пишуться закони, в яких чітко прописуються використання коштів та їх звіт.  Практикується надання податковго кредиту для людей, які прирівнюються до категорії бідних. Останньою інстанцією контролю за використанням бюджету є губернатор штату.

   До речі, хочу зазначити, що  громадяни  Сполучених Штатів Америки дуже люблять свою країну. 90% дорослого населення займається волонтерством, тобто безкоштовною працею задля своєї країни.   Біля багатьох приватних домівок висить прапор Сполучених Штатів Америки.  Перед початком сесійного засідання у міській раді  американці урочисто співають гімн прапора.  Крім того, американці  дуже віруючі люди. Майже кожен ходить в церву і сповідається. Коли мене взяли до  церкви,  вразило те, що служба почалася з молитви за президента країни.

   Американці  розуміють, що замість них самих ніхто не зробить життя в країні кращим. З одного боку, у Штатах добре платять за роботу і відповідно створюють комфортні умови для праці, з іншого - американці дуже цінують роботу.

    Підсумовуючи вищевикладене, зазначу, що система управліня територіальною громадою успішно працює і повністю несе  відповідальність за всі процеси.  На деякі речі в мене змінилися погляди.  Ми можемо досягнути такого рівня розвитку, адже любов до України, патріотизм, повага до влади, бажанням покращити наше життя – є запорукою успіху.




       

Андрій МЕЛЬНИК,

депутат Волинської обласної ради

 

 


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 404 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |