Monday, 20.05.2024, 17:37

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  March 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2011 » March » 11 » Олександр Башкаленко: «Штампуючи відписки ви не мене, ви себе обманюєте»
Олександр Башкаленко: «Штампуючи відписки ви не мене, ви себе обманюєте»
11:02
7-ма ранку. Автомобіль першого заступника ОДА Олександра Башкаленка вирушив у район. Жодних завчасних дзвінків, жодних попереджень. «По справжньому роботу чиновників на місцях можна оцінити лише тоді, коли це несподіванка для самого чиновника» - коментує по дорозі Олександр Башкаленко мету своєї поїздки. Спільно із першим заступником начальника Головного управління МНС у Волинській області Миколою Кревським посадовець вирішив оглянути стан підготовки до протидії весняній повені, яка майже щороку топить окремі райони Волині. Тут, на Маневиччині русло річки Стир заливає широкі обшири і за умови опадів та стрімкого танення снігів страждають людські оселі.

Тиждень тому у стінах адміністрації відбулась комісія з попередження повені під керівництвом Олександра Башкаленка, на якій йшлося про водогосподарську обстановку на передповеневий період та прогноз щодо проходження повені.

Попередньо, 3 березня надійшло розпорядження голови ОДА про підготовку до безпечного пропуску весняної повені у 2011 році та вжиття протипаводкових заходів. У розпорядження адресованому головам райдержадміністрацій, міським (міст обласного значення) головам були дані чіткі вказівки різним службам, що забезпечують контроль ситуації в умовах стихії. Зокрема, до 15 березня цього року здійснити заходи з розчищення систем горизонтального дренажу, внутрішньогосподарських меліоративних каналів, зливової каналізації, водопропускних споруд та кюветів, а також природних водостоків, які безпосередньо впливають на повеневу обстановку в населених пунктах. Забезпечити взаємодію районних (міських) служб цивільного захисту та своєчасне реагування на ускладнення гідрометеорологічних умов. Забезпечити підвезення питної води гарантованої якості населенню, яке проживає на підтоплених територіях із забрудненими джерелами водопостачання та ряд інших завдань. Після цього, на комісію прибули представники від кожної райдержадміністрації. Олександр Башкаленко тоді наголосив, що в січні ситуація була близька до критичної і аби не допустити біди потрібно максимально підготуватися до весняної розталі. Всі присутні висловили цілковиту готовність вирішити ситуацію та розуміння усіх наслідків бездіяльності. Зрештою, слова повинні підкріплюватися вчинками, тоді це – робота, а не пустослів’я.

«Я отримав доповідну записку про те, що в рамках розпорядження було розчищено канали осушувальної системи та проведений ряд необхідних заходів із мобілізації оперативного штабу з пропуску льодоходу, повені та паводку. Дуже гарно розписаний документ, чітко і я вирішив перевірити як все виглядає на практиці. Відтак, у Маневицькому районі ми об’їхали 5 сіл, які увійшли до переліку таких, де проводилися роботи» - сказав Олександр Башкаленко. Службове авто проїжджало одне село за другим і скрізь ситуація виглядала доволі сумно, оскільки далі паперової відписки не пішло.

Олександр Башкаленко зупинився у першому селі на шляху робочої поїздки.

Четвертня, периферійний населений пункт, 8-ма ранку.

На табличці сільради вказано робочий час: з 8 до 17.15. Навіть о 8.05 двері адміністративної споруди були наглухо зачиненими. Микола Кревський набрав номер телефону до сільської очільниці.

За її словами, роботи проводилися, щоправда восени і це назважаючи на березневе розпорядження, більше ніякої інформації дізнатися так і не вдалося, несподіваний дзвінок настільки розхвилював жінку, що вона не змогла назвати, ані місця, де проводилися роботи, ані їх обсяг. 

Наступне село Годомичі. Тут теж зачинені двері сільради, яка мала би працювати вже півгодини. Дзвінок до голови – ситуація така ж. Після запитання чи проводилися роботи і чи ознайомлені з розпорядженням – відповідь «так» і жодної конкретики.

Для того, щоб переконатися у готовності оперативного штабу виконувати свої обов’язки, Олександр Башкаленко дав сигнал управлінню МНС оголосити навчальну тривогу і після цього посадовець попрямував у Маневичі, де мав би вже за півгодини згідно з інструкцією оперативно засідати штаб.

Чиновники на засідання почали підтягуватися десь за годину і швидше за все така оперативність була зумовлена прибуттям обласного начальства, але аж ніяк потенційною небезпекою. 

Олександр Башкаленко звернувся до присутніх з проханням надати усі необхідні документи, що стосуються діяльності штабу: журнал чергувань, журнал у якому цілодобово фіксуються показники, що дають змогу прогнозувати вірогідність повені тощо. Жодного із перерахованих документів не виявилось. Посадовець поцікавився, чим зумовлене таке халатне відношення до серйозного питання безпеки усього району і відповідь була доволі дивна: «У нас же все нормально. Небезпеки немає!».

«Знаєте, волинянам пощастило, що ми не є сейсмонебезпечним регіоном, або районом, де може трапитися, наприклад, цунамі, бо за такої реакції і такого відношення всім прийшов би каюк!» - обурився Олександр Башкаленко. «Я переконався в тому, що якщо не доведи Боже небезпека буде реальною, постраждають і мешканці, і їхнє майно. Мушу зробити висновок, що в районі до розпорядження голови ОДА віднеслися вкрай безвідповідально. Окремі посадовці й надалі послуговуються принципом «моя хата скраю» і тішаться тим, що обійняли крісло в кабінеті. Я повинен їх розчарувати і повідомити важливу річ, про яку вони очевидно забули, коли так настирливо прагнули обійняти посаду: державні службовці – це не князьки різного рівня, це – агенти з надання певних послуг для населення, яке їм довірило цю місію. Якщо хтось до цього часу думає по-іншому, до для такого працівника є два виходи: або написати заяву на звільнення, або ламати стереотипи і нарешті починати працювати.

Олександр Башкаленко нагадав присутнім чиновникам про те, що відповідальність за наслідки можливої повені лягатиме в першу чергу на них. «Про яку турботу за земляків можна казати, коли головний санепідеміолог району не вважає за потрібне щодоби в умовах передвесняного паводку робити щодобовий забір води? Чому ми до цього часу послуговуємося приказкою: «Доки грім не вдарить, чоловік не перехреститься. Повені на Маневиччині – це не виключення – це процес, який щороку завдає клопотів мешканцям».

Він продемонстрував посадовцям документ, у якому вказувалося, що всі необхідні протипаводкові роботи планово виконуються і все, мовляв, контрольовано.

«Я спеціально без попередження поїхав по місцям цих «робіт» і що? Там навіть лопата не встромлялась, не те, що якась прочистка меліоративних каналів. Синоптики прогнозують потепління, але існує проблема зі сходженням талих вод, оскільки грунт за період тривалих морозів промерз щонайменше на півметра, це означає, що за умов захаращеності осушувальної системи проблема так чи інакше виникне. Штампуючи відписки ви не мене, ви сабе обманюєте. Вам тут жити, вам дивитися в очі тим, хто внаслідок вашої безвідповідальності буде позбавлений житла і втратить майно».

Перший заступник голови ОДА відзначив розслабленість сільських голів, та легковажне ставлення до своїх обов’язків. «Ми від самого ранку їздимо по району, сільські ради зачинені, працівники амбулаторій незважаючи на посадові інструкції і графік роботи є автономними у своїй роботі. Ми проїжджали одне із сіл, мама з дитиною стояли під медпунктом і чекали фельдшера, він повинен би вже 10 хвилин працювати, натомість двері були зачиненими. Кого ми зневажаємо? Своїх односельців, своїх сусідів? Потрібно пам’ятати, що влада і крісло можуть бути ситуативними, натомість стосунки з людьми можна зіпсувати назавжди і потім самому ж потрапити в яму власної халатності. Стихія не розрізняє записів у трудових книжках, зірочок на погонах, родинних зв’язків, тощо, вона без розбору зносить все на своєму шляху. Безумовно, коли б я попередив про візит, все виглядало б по-іншому. Мені відомо, як «вилизують» територію до приїзду високого начальства, але це жодним чином не відображає реальної ситуації, а ще більше вказує на тимчасове виконання чиновниками своєї роботи» - сказав Олександр Башкаленко.

Після ознайомлення із роботою оперативного штабу окремим посадовцям були винесені суворі догани і попередження про те, що наступний такий візит може бути для них приводом для складання своїх повноважень.

«Ось зараз у ЗМІ пишуть, що влада мовляв погана, живеться важко тощо. А звідки починається руйнація. В першу чергу з голови, сільського голови. На сьогодні центри зайнятості мають певні кошти, щоб залучати людей на громадські роботи. Вони пропонують головам: «Давайте замовлення, ми забезпечимо вам людей на роботи». І що? Глухо. Держава виділяє кошти, а їх навіть взяти лінуються. Хіба це нормально?» - запитав перший заступник голови ОДА.

«Для того, щоб чиновники в районах були більш мобілізованими, можу пообіцяти їм, що такі несподіванки я буду влаштовувати постійно і відтепер, перед тим, які підписати папірець, потрібно уважно вивчити, що реально за ним стоїть» - наголосив посадовець.

На завершення свого візиту Олександр Башкаленко зобов’язав виконати усі необхідні роботи до 15 березня і попередив, що згодом відбудуться аналогічні позапланові перевірки.

Світлана Задорожна

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 420 | Додав: volynregion | Рейтинг: 5.0/2 |