Friday, 17.05.2024, 08:28

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 28 » Українські вкладники знову у програші?
Українські вкладники знову у програші?
12:41
Національний банк України не припиняє дивувати вкладників. Щоправда сюрпризи від НБУ досить не приємні. Остання новація від головної фінансової установи країни - заборона на дострокове зняття банківських вкладів.

Минулого тижня Нацбанк оприлюднив проект постанови правління НБУ "Про затвердження змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах і Положення про порядок проведення банками України депозитних операцій з юридичними і фізичними особами". У документі сказано, що "вкладники банку не мають права вимагати припинення, або дострокового виконання зобов`язань банку за договором банківського вкладу (депозиту)". Наприклад, якщо вкладник захоче розірвати депозитний договір, то "банк не виконує дії на вимоги вкладника". У разі ухвалення постанови нові правила поширюватимуться не тільки на нові, але й на діючі депозитні договори.

Не турбує НБУ і той факт, що за словами юристів такі заборони фін-установи суперечать статтям Громадського кодексу. Крім того, Нацбанк хоче забов’язати банки виплачувати проценти по валютним депозитам у гривні, причому за офіційним курсом. Ці правила будуть поширюватися як на нові так і на старі вклади.

Що ж стосується заборони на передчасне зняття грошей з вкладу, то експерти вважають, що причиною такого рішення є вибори. Так вже повелося з часів Помаранчевої революції, після політичних змін люди як найшвидше намагаються розірвати всі відносини з банками. За такої заборони вони цього зробити не зможуть. Відповідно всі кошти з легкістю функціонуватимуть у чиїхось «волохатих руках».

Звісно, самі ж банкіри сприймають ідею НБУ на ура. У програші залишаються лише вкладники. Експерти вже підрахували, якщо відсотки будуть виплачувати вкладникам за курсом НБУ, а знову міняти гривні на долари нам доведеться за курсом, наближеним до міжбанківському, то на кожному доларі вкладник втрачає майже 40-50 копійок. Отож, у грошах громадяни України програють у будь-якому разі, з якої б сторони на це НБУ не дивитися. Як відомо, за прогнозами експертів, долар скоро буде по 9, а то й 10 грн. Тобто замість нинішніх 8 грн. трошки згодом з обміном відсотків у валюті ми могли б здавати валюту на 2-3 гривні дорожче. А ні, банк заборонив видавати відсотки у іноземній валюті, тільки у близькій до дефолту гривні.

У НБУ виправдовуються, як можуть. Мовляв, маємо на такі дії повне право. «Банківський вклад це послуга, що надається українським банком. А за нашим законодавством послуги повинні надаватися тільки в національній валюті» - пояснив один з чиновників НБУ. А те, що послугу вкладники надають у іноземній валюті у Національному банку вочевидь воліють не згадувати.

На такі задуми НБУ, Лідер Партії регіонів Віктор Янукович одразу відреагував. На думку Лідера ПР, наміри головної фінансової установи України заборонити достроково знімати банківські вклади ще більше підірве недовіру населення до банків. «Ми вважаємо, що вкладники повинні мати сприятливі умови і змушувати їх підписувати ті чи інші погодження з фінансовими інститутами по фінансовим ресурсам, власниками яких вони є – такого світова практика ще не бачила» - заявив Віктор Янукович.
Невже чинна влада не втрутиться і дозволить НБУ так вчинити із вкладниками. Чи влада й сама зацікавлена у накопиченні іноземної валюти?

Олена Славута

Категорія: Новини України | Переглядів: 490 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |