Friday, 17.05.2024, 03:49

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 26 » Як президент сам свою шкуру рятує
Як президент сам свою шкуру рятує
12:46
Всі, хто хоча б на кілька хвилин, перемикаючи канали чув «проповідь» гаранта до Дня Незалежності вже знає про новорічний сюрприз Ющенка для громадян України. Так, мова йдеться про нову конституцію та задуманий президентом референдум.

В історії України вже була спроба реалізації аналогічного сценарію зміни Конституції. В 2003 році президент Леонід Кучма ініціював всенародне обговорення політреформи. Вона передбачала перехід від президентської до президентсько-парламентської республіки і введення двопалатного парламенту. Погодьтесь, ну дуже вже нагадує Ющенківську Конституцію. Головне у всій цій історії те, що тоді, у 2003 ініціативу Кучми жорстко критикував тодішній опозиціонер Ющенко. Тоді він б’ючи себе у груди кричав, що такий важливий юридичний документ не можна приймати всенародно. Як наслідок, Леонід Данилович під натиском відмовився від ідеї двопалатного парламенту.

Теперішній указ Ющенка виявився ну дуже схожим на указ Кучми від 6 березня 2003. Співпадає структура документу. А головне, основні норми запропонованої гарантом Конституції – колишні президенти (Ющенко, Кучма, Кравчук) стають пожитєво сенаторами.

Схоже, у 2003 Ющенко ще й не сподівався, що колись стане президентом і йому доведеться думати про своє майбутнє після каденції глави держави. Тепер же Віктору Андрійовичу прийшов на допомогу досвід його попередника «Як не сісти в калюжу після президентства». Вочевидь, Ющенко так поспішає з прийняттям нової конституції, бо розуміє, що на виборах пролітає «як фанера над Парижем», про це йому постійно нагадують соцопитування.

Врятувати свою "шкуру" Ющенко зібрався у рекордні терміни. На обговорення нової Конституції відводиться всього 3 місяці. Малувато буде! Зважаючи на те, що Віктор Андрійович пообіцяв українцям, що хоче почути думку кожного.

Згідно указу президента обговорення Конституції повинне завершитися до 1 грудня цього року. Далі всього за два тижні – до 15 грудня – Національному інституту стратегічних досліджень доручено підготувати остаточний текст проекту Конституції.

Ось таку мороку до Нового року Віктор Андрійович нам вигадав. І хай буде , що буде, витрачаються шалені кошти на референдум, але Ющенку обов’язково потрібно встигнути підшукати собі тепле місце після виборів, на яких він навряд чи виграє.

Розвиток подій після проведення референдуму сам напрошується. Гарант одразу видасть новий указ – про проведення, дуже швидко, безпосереднього голосування по новій Конституції, з поміткою, що вона одразу вступає в силу після підрахунку голосів. Можливо президент навіть назначить голосування на 17 січня. Тоді він буде на всі боки кричати, що таким чином економить державні кошти.
Чи встигне Ющенко законодавчо закріпитися на пожиттєвому кріслі сенатора покаже час. Очевидне одне, гарант дуже поспішає у своєму рішенні. Звісно, адже скоро його каденція на посту глави держави скінчиться, а з нею і можливість використовувати адмінресурс для втілення в життя рятівного сенаторського плану.

Олена Славута

Категорія: Новини України | Переглядів: 543 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |