Friday, 17.05.2024, 04:56

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 20 » Попрощаймося з якісним домашнім м’ясом!
Попрощаймося з якісним домашнім м’ясом!
11:09
Завдяки шаленій ініціативності наших державних мужів у області АПК домашнього м’яса та свіженького сільського молочка на ринку з 1 січня 2010 не знайдеш. Вступлять у дію дві статті закону «Про безпеку і якість харчових продуктів».

З 1 січня забороняється торгівля на ринках молоком, сиром та м’ясом домашнього виробництва. Відтак перед селянами постало «гамлетівське» питання бути чи не бути їхньому хазяйству. Є два виходи, або припинити виробництво м’яса і молока (пустити улюблену Бурьонку на холодець), або ж знайти собі мороку на одне місце і дотримуватися закону. Тобто возити кожен літр коров’ячого чи козячого молока на перевірку і забивати свійську худобу виключно на спеціалізованих бійнях.

Поправки до закону «Про безпеку і якість харчових продуктів» владці внесли ще кілька років тому. Вступити в дію вони мають з 1 січня 2010 року. Урядовці планували до цієї дати створити у кожному селі бійню, відповідні санітарним нормам, і пункти прийому молока. Звісно обіцянку як завше не виконали. Відтак селянину доведеться самостійно шукати географічно найближчу бійню чи перевірочний пункт.

В Українській асоціації фермерів від державних нововведень за голову хапаються. Кажуть приймають молоко по 1-1,5 грн. за літр. А ось продати його селянин може на базарі більше ніж за 2 гривні. Для більшості сільських мешканців це єдиний заробіток, а урядовці хочуть у них його побрати. Така ж ситуація і з м’ясом.

Наразі власники господарств масово ведуть свою живність на бійні і пускають під ніж. Адже на їх м’ясі ще 4,5 місяці можна непогано підзаробити. У живій вазі їх здають по 16-18 грн/кг, на ринках продають по 50. А ось молоко все частіше доводиться випивати самотужки. Молокозаводи з великим небажанням приймають продукт в селян, а незабаром і взагалі перестануть.

За словами експертів, такими нововведеннями урядовці можуть добитися негативних результатів. Український ринок заполонить імпортне м'ясо. Зараз сільська продукція на ринку складає трохи більше 50%. А після нововведення в країні може виникнути дефіцит м’яса і молока. Можливо саме цього Тимошенко і Кабмінівці і добиваються? Адже на неякісному імпорті влада може отримувати непогані «відкати». Нате вам, що нам не гоже.

Так чи інакше, селянин залишиться у програші. А от перекупщики викрутяться. Їм легко буде підробити чи купити потрібні довідки.
P.S: Не знаю як ви, але я все ж більше довіряю якості сільської продукції. Скуштувавши магазинного бройлера й апетит зникає. Інша справа здорова бабусина курятина, вирощена на якісному зерні. Те саме й з молоком. Ранкове коров’яче молочко у бабусі на базарі в мене також викликає більше довіри ніж пакет підозріло «білого» продукту у супермаркеті. Строк якості якого близько місяця. До цього часу в нас є вибір, що споживати та яким продуктам надавати перевагу. А з легкої руки уряду доведеться травитися магазинним «непотребом».

Олена Кондратюк

Категорія: Новини України | Переглядів: 518 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |