Friday, 17.05.2024, 06:50

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 18 » Ціни полізуть вгору - час робити запаси
Ціни полізуть вгору - час робити запаси
12:58
Природа і політики потурбуються про те, щоб традиційно дешевих продуктів у серпні-вересні українці не отримали.

І взагалі, фінансово літо якось не склалося. До невдоволення банками, дорогим відпочинком, безсенсовою балаканиною чиновників додалось розчарування у вигляді цінників у супермаркетах та на ринках. Адже раніше, влітку можна було суттєво зекономити на продуктах. Трудівники полів та городів збували урожай за доступними цінами. Втім, у 2009 вони не знайшли особливих приводів для оптимізму, і це швидко помітили рядові громадяни. Разом з тим, офіційна статистика стверджує, що в липні ціни таки повернули у протилежному напрямку. Та чи так воно насправді.

Реальна заробітна плата в державі, згідно із офіційною статистикою, вже не дотягує до минулорічного рівня більш ніж на 10%, чого не скажеш про ціни на продукти харчування – вони ніяк не хочуть наближатися до показників 2008 року. За даними Держкомстату, ціни додали в середньому 10% (липень 2008р. до липня 2009р.).

Ще у квітні прогнозувалося подорожчання більшості з 15 продуктів, які формують споживчий кошик. Однак роздрібні ціни навіть перевершили усі очікування. Рекордсмен по обтяженню цінників – варена ковбаса І ґатунку. Порівняно з квітнем цього року вона подорожчала на 27,8% - до 29,80 грн. за кілограм. Далі вершкове масло і курятина плюс 16,5 і 12,0% відповідно до (30,55грн/кг і 18,14 грн./кг). Втім, варто зазначити: в кінці липня, на початку серпня у деяких роздрібних мережах м'ясо птиці подешевшало до рівня цін зими минулого року (13-15 грн./кг). Виробники пішли на такий крок вимушено – щоб м'ясо птиці взагалі не зникло з раціону обіднілого споживача. Що згодом підкосило б продажі і сповільнило розвиток птахівництва.

Чи варто очікувати подібних "приємних" новин від виробників і продавців інших продуктів харчування у вересні? Аж ніяк. Так, за оцінками експертів, здешевлення продукції, яке спостерігалося в липні-серпні у розмірі 0,3-0,5%, зійде нанівець уже у вересні, коли ціни підростуть відразу на 0,5%. Та й розпіарене владою зменшення цін виглядає доволі скромно на фоні показників минулих років (для прикладу, в липні 2008-го дефляція по продуктах харчування становила 1,3%).

І цей факт аж ніяк не дає підстав будувати оптимістичні прогнози стосовно вартості показників більшості продовольчих груп.

Основним фактором, що впливає на зниження цін в липні-серпні, традиційно був урожай нового сезону. За виключенням тих випадків, коли він не виправдовував очікувань. Саме так і відбулося нинішнім літом.

Експерти вважають, що зернових у поточному році в Україні зберуть не більше 38-40 млн. тон – порівняно з 53 млн. тон у 2008 році. Не кращі справи і з соняшником: за прогнозами спеціалістів аналітичного центру «Украгроконсалт», урожай цієї культури становитиме 5,8% млн. т., що на 11% менше від показника минулого року. Ці обсяги сповна забезпечують внутрішні потреби держави. Разом з тим, неврожай зернових та олійних спостерігається у всьому світі і експортувати за кордон вигідніше, ніж збувати всередині України за більш низькими цінами.

У підсумку вітчизняні мельники будуть змушені змиритися з більш високими закупівельними цінами на зерно. Що у свою чергу, повернеться подорожчанням їхньої продукції і, внаслідок хліба.

Наразі мука трохи подешевшала, втім, період низьких цін триватиме не довше місяця – до тих пір, доки мельники не знайдуть кошти для закупівлі зерна нового урожаю. Але навіть у цей період не варто очікувати здешевлення хліба. Причина – рішення Кабміну, який підвищив верхню планку рентабельності для пекарів соціального хліба на 12%. Хоча новина про прийняття відповідної постанови була опублікована на офіційному сайті КМУ в червні цього року, однак текст цього документу на момент здачі номеру в друк там не з’явився. Якщо декларація виконавчої влади буде підкріплена конкретикою, пекарі напевно використають наданий шансі, швидше за все підвищать ціни на хліб. Щоправда, одномоментно реалізувати задумане не вдасться, щоквартально їм дозволено підвищувати рентабельність не більше ніж на 3%.

Восени зростуть ціни і на крупи. В поточному році аграрії суттєво скоротили площі під відповідні культури. У підсумку і врожаїв високих очікувати не варто. Для прикладу, у 2008 році за даними Держкомстату, валовий збір гречки становив 240,6 тис. т., а у 2009 він буде не більшим ніж 190 тис. т. – прогнозують спеціалісти. На 10 тис. т. прогнозовано зменшиться врожай рису – до рівня 90 тис. т. Така картина – достатній фон для подорожчання круп уже в ІІІ кварталі.

Підкачали в цьому році і вітчизняні фрукти та овочі. Перші додали в ціні 15-20% (порівняно з минулим роком), а кавуни до осені усі 30%. На жаль, вітчизняні фермери втратили інтерес не лише до вирощування фруктів та овочів. У 2008-му масове перевиробництво нічого крім збитків, їм не принесло, змусивши при цьому суттєво скоротити посівні площі.

Затягувати паски доведеться шанувальникам молочної індустрії. До початку жовтня експерти прогнозують ріст цін на сировину на 10% і подальше її подорожчання в листопаді. Ян наслідок, зростуть ціни на масло і сир – на 20 і 10-15% відповідно. До слова, у липні-серпні сир навіть подешевшав. Але до кінця останнього місяця ціни на нього завмерли. При цьому пік подорожчання припаде швидше за все на жовтень. Що стосується масла, то основним фактором, який буде здорожувати даний продукт і надалі є дефіцит вітчизняної сировини. Компенсують його за рахунок імпорту, в першу чергу з Білорусі, який, звичайно, обходиться українським споживачам дорожче.

Там, де на підвищення цін не спрацює природа, допоможуть чиновники. У липні Мін’юст зацікавився процедурою перевірки якості м’яса, що завозиться на Україну, і попросили Генпрокуратуру перевірити роботу органів ветмедицини. А вже на початку серпня голова Держкомітету ветеринарної медицини Петро Вербицький відрапортував, що не проти обмежити імпорт м’яса в країну лише м’ясними тушами і напівтушами, четвертинами і блочним м’ясом. Ретельний нагляд контролерів за якістю ввезеного в країну м’яса заслуговував би лише похвал, якби чиновники не підстрахувались на випадок росту цін внаслідок реалізації їхніх благих намірів. А саме так, вірогідно, і станеться у ІІІ кварталі. Однак, до цього часу у питаннях цінового регулювання уряд все більше нагадує слона у посудній лавці, аніж далекоглядного стратега. Підтвердженням цьому – ситуація на ринку цукру. А якби уряд свого часу дозволив імпорт тростинного цукру-сирцю – і профільному міністру не довелось би виступати в ролі комічного персонажа, який непереконливо закликав населення не йти на повідку у спекулянтів. Але влада, як завжди, пізно схаменулась, лише на початку серпня відкривши реєстрацію заявок на імпорт тростинного цукру. Знову ж, традиційно для боротьби з ціновими диспропорціями швидше за все підключать АМКУ. І не виключено, що винуватими у зростанні цін на цукор визнають не чиновників, а… самих операторів ринку. А через рік історія цілком може повторитися. Так само, як повторюється із соціальними виплатами. І не має значення, що державна скарбниця пуста. Зрештою, уряд напередодні виборів завжди проявляв неймовірну винахідливість у пошуку чергової подачки для електорату. А той, слабо вірячи в обіцянки політиків, змушує останніх знову і знову повторювати, що причин для знецінення гривні в країні немає.

Відтак, саме час поповнювати власні запаси. Зрештою, це буде стимулом для вітчизняних аграріїв – тих небагатьох «щасливчиків», завдяки яким у держави є шанс вибратись з того болота, куди її своїми непрофесійними діями постійно втягують окремі політики.

Світлана Задорожна

Категорія: Новини України | Переглядів: 529 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |