Friday, 17.05.2024, 04:15

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 11 » Українцям буде несолодко
Українцям буде несолодко
13:35
Є така українська народна прикмета: «Якщо сьогодні уряд регулює ціни на газ – завтра чекай подорожчання, якщо Тимошенко стверджує, що знизить ціну на пальне – залий звечора повний бак, може хоч трохи зекономиш». Днями уряд знову вернув увагу на цукрову галузь, відтак, потрібно вже задуматись.

Уряд називає штучним зростання ціни на цукор в Україні. Про це заявив Міністр економіки Богдан Данилишин. Водночас експерти з позицією посадовця не погоджуються, мовляв у світі ріст ціни на цукор б’є всі рекорди.

Цукор за останні два місяці подорожчав майже на три гривні і сягнув майже 8 гривень за кілограм. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає таке різке зростання ціни спекулятивним, мовляв на період консервації. Стабілізувати ціну на солодкий продукт глава уряду обіцяє найближчим часом, не уточнюючи, коли саме.

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса висловив впевненість, що в Україні очевидний дефіцит цукру. «В Україні на сьогодні є недовиробництво цукру, – каже він. Ми споживаємо до двох мільйонів тон цукру в рік, а виробляємо лише 1,5 мільйона… Ті підрахунки, якими користувалось Мінекономіки України, були дещо завищеними».

За словами Алекса Ліссітси, експерти пророкували сьогоднішнє подорожчання ще в квітні, позаяк запаси фірм-виробників і переробників цукру були невеликими. Залишається відкритим питання: чому Мінекономіки не врахувало цього і не закупило весною цукру-сирцю, коли ціна на нього була нижчою?

Чи стабілізується ціна на цукор після сезону консервації, експерти не впевнені. Алекс Ліссітса налаштований песимістично: «На сьогодні зафіксовані ціни на світовому ринку цукру найвищі за останні 30 років. Це, в першу чергу, пов’язано з неврожаєм в Бразилії, це найбільший виробник цукру в світі. Друга за виробництвом країна – Індія, в них також була засуха. І третя за виробництвом та споживанням цукру країна – Китай. Там також недостача близько півтора-два мільйона тонн цукру. Відповідно, це впливає і на український ринок».

Що впливає на зростання ціни на цукор, взявся розслідувати Антимонопольний комітет. Вікторія Богданець, директор департаменту розслідування справ в агропромисловому комплексі, поки не готова стверджувати, що зростання цін на цукор – справа рук спекулянтів. Жодної справи за фактом штучного підвищення цін на цукор наразі не відкрито, зазначає Вікторія Богданець.

Ціни у 4,50 грн., про яку заявляє прем’єр немає і не може бути. Оскільки за умов нинішньої підтримки галузі врожай буряка недостатній для забезпечення ринку. Окрім того, у Мінаргополітиці не виключають, що в Україні в цьому році можуть бути закриті дев'ять цукрових заводів. Про це на прес-конференції повідомив заступник Міністра аграрної політики Роман Шмідт. Тому, логічно, що про зниження ціни не йдеться, а солодкі обіцянки прем’єра - це лише чергові нездійсненні передвиборчі гасла.

Лариса Кузнєцова

Категорія: Новини України | Переглядів: 476 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |