Friday, 17.05.2024, 04:38

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 11 » Луцький школярик - нині дороге задоволення!
Луцький школярик - нині дороге задоволення!
12:35
На носі 1 вересня. Батьки очікують цієї дати з острахом. Адже за те щоб їх дитина "гризла" граніт науки з усіма зручностями необхідно викласти кругленьку суму. Окрім звичних витрат: зошити, портфель та шкільна форма додалися й численні шкільні побори. Які, до слова, міська влада підтримує.

Головна і найбільш дороговартісна покупка дитині до 1 вересня – шкільна форма. Саме вона на сьогодні більше всього потягне коштів з батьківського гаманця. Щоб ваше чадо прийшло до школи у новенькому вбранні потрібно викласти кругленьку суму. На міських ринках звичайна модель хлопчачого шкільного піджаку обійдеться у 100- 180 гривень. Штани – від 60 гривень. Дитячий костюм «трійка» потягне на 200 – 300 гривень. Не варто забувати і про кілька білих сорочок для зміни. Дівчачі сарафани не дешевші. Найпростіший (який ваша красуня навряд чи захоче носити) вартує не мало не багато 120 – 200 гривень. Також дівчинці необхідно купити кілька пар блузок, колгот, біленьких шкарпеток і бантиків. Здивуються батьки і коли прийдуть на ринок купувати чаду спортивний костюм та взуття – ціни дивують своїм різноманіттям.

Припустимо, що одяг для вашого школярика ви вже придбали. На цьому жах для вашого гаманця не скінчився. Наступна стаття витрат портфель та різноманітне канцелярське приладдя. Потрібно придбати: ручки, кольорові та прості олівці, фломастери, пластилін та пенал, причому такий же яскравий та дорогий як і у сусіда по парті. Здається дрібнички, але якщо скласти до купи всі ці покупки виходить чимала сума – 100 а то і більше гривень.

Зводячи кінці з кінцями дитину до школи зібрали. А далі найстрашніше – цьогорічний сюрприз від влади. Через те, що Міносвіти змінило навчальну програму потрібні нові підручники. Їх Міністерство не закупило у повному обсязі. Отож, купувати їх доведеться батькам.

Якщо не хочете, щоб на вашу дитину під час уроку впала стеля доведеться також виділити кругленьку суму на ремонт освітнього закладу. І якщо раніше вчителі випрошувати на це у батьків кошти, то тепер відкрито вимагають і доволі вагомі суми.

Взагалі шкільні побори офіційно заборонені. Але у Луцькій мерії на закон, як завжди не зважають. Так цьогоріч, наприклад, мер обласного центру Богдан Шиба офіційно і навіть не приховуючи заявив, що луцькі ЗОШ ремонтуються за батьківські кошти. Бо, мовляв, у нас в бюджеті міста, вибачте, на ваші потреби не має грошей.

Градоначальник заявляє – усьому виною криза. Якби не вона то гроші у батьків би не просили. Тоді виникає питання до міської влади, де ділися зекономлені мерією кошти на відпочинку та оздоровленні дітей? Адже саме обласний центр цьогоріч, попри виділені кошти найменше витратив на літній відпочинок маленьких лучан.
Шановні батьки, як не прикро, але з такою владою, вочевидь, на ваші плечі та гаманці скоро впадуть всі шкільні проблеми, які за законом мала б вирішувати влада. Виходить, що освіта в Україні не така вже й безкоштовна?

Олена Бутиріна

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 545 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |