Friday, 03.05.2024, 17:41

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  January 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » January » 30 » Як Кабмін «обдурив» бюджетників?
Як Кабмін «обдурив» бюджетників?
16:17
Нещодавно в Україні зросла мінімальна заробітна плата – до 605 гривень. Це означає, що відповідно заробітна плата працівників бюджетних установ має збільшитися на 60 гривень, до цього «мінімалка» становила – 545 гривень. Але урядовці так все добре продумали, що цим підвищенням вбили двох зайців одразу.
По-перше, зекономили за рахунок зарплати кожного бюджетника 10 %, аби латати дірки, які самі ж і понароблювали, а ще вдало пропіарилися, в контексті, буцімто, в умовах економічної кризи робимо все заради людей!. Справа у тому, що збільшення мінімальної зарплати, для бюджетників, які так розраховували на зайвих 100-300 гривень, тим більше в умовах такої інфляції – суцільна формальність! Тож працю бюджетників упродовж 2009-го оплачуватимуть, спираючись на розмір тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – 545 грн, а не на розмір мінімальної зарплати – 605 грн. До речі, постанову про це напередодні ухвалення бюджету прийняв Кабмін. У підсумку бюджетникам, у яких ставка – 545 грн, її дотягнуть до рівня мінімальної зарплати – 605 грн. Але коли йтиметься про зарплати більш високооплачуваним працівникам, за одиницю розрахунку використовуватимуть не 605 грн, а 545. Економія для скарбниці суттєва – приблизно 10% на кожній зарплаті.
Чому Кабмін так "кинув" бюджетників пояснити неважко. За прогнозами експертів, доходи бюджету наступного року значно знизяться через економічну кризу. Так, згідно з прогнозами міністра фінансів до кінця цього року бюджет недоотримає 7 млрд гривень. Зрозуміло, що в першу чергу ці фінансові "дірки" відіб'ються на бюджетниках.
На цьому Кабмін не зупинився економити і на так «обдурених» та «обібраних» бюджетниках. Уряд прийняв нову постанова, яка стосується без виключення усіх держслужбовців, так і всіх організацій, які фінансуються із державного і місцевих бюджетів —а це в першу чергу лікарні та школи.
Перший і найістотніший пункт цієї постанови — фактичне скасування доплат. «Витрати, пов'язані зі стимулюванням працівників будь-якої бюджетної організації», тепер можливі лише після того, як будуть виплачені всі зарплати і стипендії, а також сплачені всі рахунки за комунальні послуги і енергоносії. Враховуючи той факт, що грошей на «комуналку» бюджетним структурам не вистачало і до цього, вірогідність того, що щось потрапить у статтю «премії», нульова. Адже премія нерідко складала до 100% від окладу.
Усіх бюджетників стосується і пункт постанови, який забороняє закордонні відрядження за держрахунок. Виняток залишено тільки для Президента, прем'єра, спікера Верховної Ради. І до речі, на це в бюджеті закладений не один мільйон гривень. Невже Ющенко, Тимошенко та Литвин такі бідні, що не можуть хоча б рік поїздити у відрядження за власний рахунок, а зекономлені гроші віддати лікарям та вчителям! Ось як треба проявляти любов до народу, а не «шикувати» за кошти бідняків по закордонам, вирішуючи нібито стратегічно важливі питання для України, в якій людям скоро і їсти нічого буде!
До речі, як твердять експерти правова сторона економної ініціативи Кабміну доволі сумнівна, адже постанова Кабміну не може скасувати положення закону про держслужбу, де прописано наявність премій, бонусів і т. ін., – вважає Ярослав Жалило. – Тож, якщо підсумувати резони, то така «економія» – дуже спірне питання.
Волині ж, судячи із заяв перших осіб, постанови кабінету міністрів не страшні. Волинські бюджетники вчасно і в повному обсязі отримуватимуть зарплату – зазначив нещодавно у своїх виступах в ЗМІ заступник начальника головного фінансового управління Волинської ОДА Іван Артисюк, до того ж додав посадовець, все завдяки обіцянці Юлії Тимошенко, яку вона дала в суботу 24 січня під час селекторної наради, що бюджетники отримають зароблене. Насправді ж, райдужними виявилися тільки обіцянки чиновників, працівники бюджетної сфери Волинської області отримують зароблені гроші зовсім не так, як про це розповідає обласна влада, а що взагалі буде через 2-3 місяці, здається не важко здогадатися!
Наприклад, в обласній облдержадміністрації у всіх зарплата скоротилася в середньому на 8%, людям скасували доплату за інтенсивність, яка становила від 20 до 50 % основного заробітку. Гроші, за грудень, виплачують в кінці січня і то лише авансом! В районних адміністраціях куди гірше – зарплату скоротили, наприклад, у Старовижівській РДА- на 35 %, у Камінь-Каширській – взагалі на 60%. У більшості районів людей змушують писати заяви на відпустку , і це без збереження заробітної плати! У аналогічній ситуації знаходяться волинські медики та вчителі, отримують мізер, та й той із затримкою. Проте, влада публічно дякує леді Ю, за величезну турботу про обласних бюджетників!
А ось як останні дякують Юлії Володимирівні за зроблене для них:

Олена, лікар:
- така політика Кабміну скоро призведе до того, що спочатку наші діти навчатимуться у холодних класах, ми лікуватимемося у холодних лікарнях, а потім – наший дітей не буде кому вчити та лікувати. Та скільки ж можна економити на людях? Ганьба такій владі, яка свідомо робить з нас жебраків, а сама лицемірно бреше, що дбає про народ. Словом, дали гроші яких немає!
Володимир, держслужбовець:
- А що тут дивного, у нас же в країні «демократія», і можна безнаказано дурити народ! У тої влади вже не залишилося ні сорому ні совісті, ну не вмієте працювати підіть у відставку, досить заганяти український народ в могилу! Грошей на «мінімалку» у них немає? На своїй зарплаті вони ж не економлять, а цим тільки розпалюють класову нерівність. Ну нехай Юля Тимошенко разом з Президентом посидять пів року без зарплати, вже яка підтримка бідним, але ж вони, мабуть, не здатні на такі благородні поступки.
Максим, студент (медичний факультет):
- Чому мільйони для пам’ятників – є (і криза не завада), для рекламних роликів про Україну – є, на ремонт (навіть не реставрацію) Маріїнського – є, а для підвищення мізеру лікарям та вчителям немає! Так, бути лікарем покликання, проте, прокормити сім’ю за 1300 – не можливо, а якщо і це скоротять?
Ірина, вчителька:
- Я працюю в школі. Щойно змусили написати заяву на неділю без оплатно. Нехай Юля недільку посидить дома. Цих грошей мабуть вистачить на зарплати усім вчителям району та ще й премії.


Прес-служба обласної організації Партії регіонів

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 563 | Додав: pres-centr | Рейтинг: 0.0/0 |