Friday, 03.05.2024, 19:07

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  January 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » January » 28 » Бюджетна небезпека для безпеки шахт
Бюджетна небезпека для безпеки шахт
10:58
У статті щодо витрат Державного бюджету на цей рік, що стосується вугільної промисловості України, закладено стільки «мін», що диву даєшся. Спробуємо зняти «пов’язку» лише з однією з них. За пропозицією уряду на охорону праці і підвищення техніки безпеки на вуглевидобувних і шахтобудівних підприємствах в Держбюджеті передбачено 36 мільйонів гривень. Це майже в три рази менше, ніж було в 2008 році!
Між іншим, як свідчить статистика, в минулому році ця важлива програма, кажучи бюрократичною мовою, недофінансирована на 23 мільйони гривень до затверджених держбюджетом витрат або на 22%. Так можна сказати, не мудруючи лукаво, відразу недофінансують і цього року? 36 мінус 23 – вийде 13 мільйонів гривень. Цифра, правда, трохи похмура. Зате – економія! Наочне затягування ремінця.
Але відкинемо іронію. Тому що йдеться про долі людей, про людські життя, про безпеку однієї з найнебезпечніших професій – шахтарської. Інформація, що поступає з вугільного «фронту», виглядає воістину гнітючо. Лише за перші десять днів січня на українських шахтах сталися чотири аварії, в результаті яких на лікарняних ліжках опинилися покалічені, обпалені метановими вибухами гірники.
Ще жахливіші цифри минулого року. На підприємствах, підлеглих Мінвуглепрому, загинули 119 чоловік, більше чотирьох тисяч – травмовані. А в цей час з блакитних екранів телевізорів ми чуємо бадьорі рапорти нинішніх урядових і міністерських чиновників про досі небачені досягнення вугільної галузі, про невпинну турботу і безпрецедентні заходи по подальшому поліпшенню праці і життя шахтарів.
Деякі з них намагаються прикриватися тим, що фінансування проектів по підвищенню техніки безпеки шахт буде, окрім держбюджету, здійснюватися за рахунок засобів Стабілізаційного фонду і незрозуміло яких «стратегічних інвесторів». Але ці плани, по оцінках серйозних експертів, в нинішній кризисній ситуації просто нереальні. Отже, на превеликий жаль, можна вважати, що виділення сміхотворної суми не принесе реальних результатів щодо забезпечення безпеки праці шахтарів.
Час міняє пріоритети, сьогоднішні події відтісняють на другий план вчорашні. Але є питання, від яких відмовитися не вдасться. Ще на початку 2008 року Опозиційний уряд В. Януковича наполягав на збільшенні фінансування вугільної галузі до 13,5 мільярдів гривень, у тому числі програм по охороні праці, підвищення техніки безпеки і технічного переоснащення шахт – до 300 мільйонів гривень.
Окрім цього, ще 2,1 мільярда гривень пропонувалося направити на реалізацію розроблених галузевими фахівцями заходів з посилення профілактичної роботи по попередженню нещасних випадків на виробництві і зменшенню ризиків виникнення аварій на вуглевидобувних підприємствах. Всі ці пропозиції, підкріплені конкретними розрахунками і експертними висновками, були передані нині чинному уряду. Результат – нульовий. До чого привела така «позиція» або «поза», ми переконалися на власні очі. Не пройшло і року.

Прес-служба народного депутата України Сергія Тулуба

Категорія: Новини України | Переглядів: 528 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |