Saturday, 04.05.2024, 01:04

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  January 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » January » 15 » Провал річного звіту губернатора у Волиньраді
Провал річного звіту губернатора у Волиньраді
17:15
15 січня розпочала свою роботу 26 сесія обласної ради. Цього дня депутати ухвалили Бюджет області на 2009 рік. Серед інших питань, включений в порядок денний немало ажіотажу викликав«Звіт голови обласної державної адміністрації про виконання Програми економічного і соціального розвитку області за 2008 рік та делегованих обласною радою повноважень».

Отже, за словами Романюка, виконання «Програми соціально-економічного розвитку області в 2008 році» пройшло (знову ж таки на його переконання, внаслідок саме економічної кризи) на не досить високому рівні. Депутати і присутні вкотре почули чергову «порцію» статистики від Миколи Ярославовича, яка, зізнаємося чесно, нікого не порадувала. Отже, згідно з даними звіту обласного керманича падіння обсягів промислового виробництва у вересні склало 17,1 %, у жовтні - 45%, грудні- 57%. Загалом рівень розвитку промисловості в краї за звітний період знизився на 10,3%. Найбільше постраждала целюлозно-паперова галузь, де обсяг виробництва знизився більш, ніж на 40%, в легкій промисловості на 20%, машинобудуванні – на 13%. Загалом виробникам області станом на 1 січня 2009 року з Державного бюджету не повернуто 305 млн гривень відшкодувань по ПДВ. До того ж недостатність або і повна відсутність системи кредитування області «поставила на коліна» більшість підприємств Волині різного галузевого спрямування. Також особливу увагу пан Романюк приділив і питанню розвитку системи енергозбереження в області. Таким чином виділені в 2008 році з обласного бюджету 104 млн гривень на дані цілі «зекономили» нам лише 41 млн гривень. Також губернатор зазначив, що в минулому році зменшилися надходження до обласного бюджету від суб’єктів малого та середнього бізнесу (загалом питома вага даних надходжень до бюджету становила 18%) . «Цікаві» цифри були висловлені і щодо рівня реальної та номінальної заробітної плати в області в минулому році. В 2008 році номінальна заробітна плата жителя області знизилася на 38,1%, реальна на 18,2%, і залишилася на рівні 1360 гривень. В 2009 році даний показник планують збільшити аж на 10 гривень, і це на тлі рівня індексу інфляції, що становить не мало-не багато 121,3%. Щодо рівня безробіття в області, то вже зараз він набуває загрозливих масштабів. Так за два тижні січня, згідно даних губернатора, безробітних в області стало більше ще на 6,6 тис. чоловік. Нагадаємо, що 29 грудня 2008 року голова Волинської обласної адміністрації звітував про цифру в 20 тис. безробітних на Волині. Згадав Романюк і про бюджет Резервного фонду області, який нині становить 707 тис. 200 гривень.
У висновку пан губернатор виділив основні пріоритети, які мають стати основою розвитку області в 2009 році. Серед них енергозбереження, будівництво (особливо соціального житла), створення нових робочих місць, розвиток підприємництва, підтримка сільського господарства та ін. Загалом, зазначимо, що доповідь голови Держадміністрації викликала жваве обговорення в раді і в результаті не знайшла належної підтримки. Одним з перших її розкритикував голова обласної ради – пан Грицюк. Він прямо з трибуни пригадав колезі і скандал, який розгорівся навколо санаторію «Пролісок», і Шацьку рятувальну станцію, порадивши при цьому більше контролювати роботу своїх заступників. А. Грицюк також підмітив, що у заступників губернатора службові авто кращі і дорожчі, ніж в нього самого (напевно за цим голова Волинь ради досить пильно слідкує). Не оминув він увагою і ситуацію навколо звільнення з посади начальника служби автомобільних доріг у Волинській області Віталія Єрка, мовляв довели людину до лікарні, безпідставно фабрикуючи проти нього справу. Микола Романюк прокоментував дані закиди Грицюка, зазначивши (на рахунок Єрка), що у нього є матеріали перевірки Контрольно-ревізійного управління, в яких дійсно встановлено чимало фактів розкрадання коштів та махінацій, до яких прямо керівник служби доріг, може, й не причетний, але він винен в тому, що «ставив підписи там, де тикали йому пальцем». В цілому губернатор подякував за критику і обіцяв прийняти до уваги усі зауваження.
Далі в раді розгорілася справжня полеміка з приводу – підтримувати звіт голови облдержадміністрації чи ні. Свою заяву від імені всієї фракції БЮТ в обласній раді (слідом за Грицюком) зробив її депутат – Олександр Свирида, закликавши голосувати проти річного звіту губернатора. Зазначимо, що дана заява просто обурила багатьох депутатів. Так, голова фракції Партії регіонів Пронь Петро Якович висловив думку про те, що «бютівці» в даній ситуації керуються не власним розумом, а лише підтримують офіційну позицію БЮТу, в основі якої наразі лежить намагання будь-якими способами протистояти «Нашій Україні». На підтвердження власних слів він представив текст виступу нардепа від БЮТу Євгена Кирильчука, в якому останній критично коментує ряд резонансних подій з політичного життя області. Загалом Пронь П.Я. так прокоментував заяву «бютівців»: «Ви протирічите самі собі і так само, як і ваші колеги в Києві, вносите безлад в роботу обласної ради». Цікаво і те, що під час першого голосування річного звіту, тобто «за основу», депутати ухвалили дане рішення мінімальною кількістю – 41 голос, надалі «в цілому» воно не пройшло – лише 40 з 63 присутніх проголосували «за». Таким чином, «рішення не прийнято». Вже пізніше, наприкінці сесійного засідання, «нашоукраїнець» С.Слабенко вимагав, аби керівникам усіх фракцій дали роздруківки про результати голосування. І чесно кажучи, вони дуже багатьох здивували, адже картки кількох депутатів, які були присутні і голосували «за» затвердження звіту голови ОДА, з якихось причин не проголосували. Зрозуміло, що за таких умов, багато- хто поставив під сумнів результати голосування. А депутат Свирида чомусь припустив, що депутати «просто не тим боком вставляли карточки». Лунали також думки, що хтось вдало сфальсифікував на свою користь результати голосування, що необхідно виділити кошти для придбання нової сертифікованої системи «Рада», адже недопустимо в таких умовах проводити подальші сесійні засідання. Після такої полеміки пан Грицюк поспіхом відпустив депутатів на перерву, після якої фракція БЮТ до зали вже не повернулася і роботу сесії довелося перервати.
Проте, радує той факт, що до цієї «вимушеної» перерви депутати встигли розглянути декілька важливих питань, серед них і бюджет на 2009 рік. Тут все склалося простіше. Суперечки виникли лише навколо розподілу субвенцій, виділених області з держбюджету. Нагадаємо, що того дня обласну раду прийшли пікетувати працівники Луцького підприємства електротранспорту, які через неповернення коштів за перевезення пільговиків, зазнають значних збитків і вже з листопада не отримують зарплату. Згідно рішення ради луцьким електротранспортникам виділили аж на 500 тис. гривень більше, ніж планувалося.
Загалом же сума субвенцій із держбюджету склала 28 мільйонів, з яких 19 мільйонів 900 тисяч гривень спрямовано на компенсацію перевезень пільговиків.

Катерина Трофимович

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 673 | Додав: pres-centr | Рейтинг: 0.0/0 |