Sunday, 12.05.2024, 23:17

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2008 » November » 23 » Андрій Мельник: "Молодь має бути почутою" (Волинь-регіон)
Андрій Мельник: "Молодь має бути почутою" (Волинь-регіон)
14:27
- Андрію розкажіть, будь-ласка, про діяльність Вашої організації.
- «Союз молоді регіонів України» - це багаточисельна, молодіжна громадська організація. Очолює її на всеукраїнському рівні народний депутат України Віталій Хомутиннік. У Волинській області наша організація була офіційно зареєстрована в обласному управлінні юстиції 11 квітня 2003 року. З того часу я є керівником Волинської обласної молодіжної організації «Союзу молоді регіонів України». Члени організації це - активні та цілеспрямовані студенти ВНУ ім. Лесі Українки, ЛНТУ, коледжів. Всіх їх можна сміливо назвати політиками молодого покоління. Спільною командою однодумців ми неодноразово порушували питання поліпшення життєвих умов молоді в нашому регіоні. У першу чергу, щодо сприяння формуванню та реалізації державної молодіжної політики, допомоги в розробці цільових молодіжних програм, представлення і захисту законних інтересів членів «Союзу молоді регіонів України» у державних органах.
Держава не може залишати свою надію – молодь наодинці з її проблемами. Тому створення громадських об’єднань, які скеровані на поліпшення умов молоді є ознакою розвитку громадянського суспільства та життєвої позиції людини. До таких напрямів відносять здобуття якісної освіти, забезпечення першим робочим місцем, молодіжне кредитування та інше. Ці питання торкаються кожної молодої людини, тому ми намагаємося спільними зусиллями їх вирішувати.
На сьогоднішній день в органах юстиції офіційно зареєстровано Любешівську, Рожищенську, Ковельську, Ратнівську, Луцьку районні молодіжні організації та Луцьку міську молодіжну організацію «СМРУ». Процес реєстрації триває й надалі і першочерговим завданням ставимо представництво організації в усіх районах та містах Волині.
- Які конкретні справи Вам вдалося втілити в життя в цьому році?
- Спільно з обласною організацією Партії регіонів ми провели мітинг до Дня Визволення Луцька, взяли участь у параді з нагоди Дня Перемоги, сприяли працевлаштуванню молодому юнаку з Любешівщини, який змалку залишився без батьків. Це - не просто справа, яку ми зробили одноразово і забули про це. Ми продовжуємо підтримувати з ним контакти, і можна сказати опікуємося ним.
Також беремо активну участь у заходах, що ініціює ВМГО «СМРУ», зокрема в проекті «Правова освіта молоді», який проходив влітку в м. Алушта. Участь в ньому брали представники нашої організації. Напередодні Дня студента членів організації делегуємо на Форум органів студентського самоврядування, який проходитиме в м. Києві.
- Говорять, що молодь – наше майбутнє. На вашу думку, чи виконуються обіцянки Президента та Прем’єр-Міністра України щодо забезпечення молоді якісною освітою, робочим місцем тощо. Чи це, як завжди, лише порожні балачки?
- Знаєте, за період розвитку нашої держави про соціальний захист молоді, сприяння її становленню говорять лише напередодні відзначення Дня молоді та Дня студента. Державними інституціями прийняті кілька загальнодержавних, обласних та районних програм в цій сфері. Проте фінансування, що закладене на їх реалізацію, мізерне. Взяти хоча б для прикладу загальнодержавну програму молодіжного кредитування. Функціонує відповідний Фонд з розгалуженою регіональною мережею відділень, але житло для молоді не будується, а взяті кредити на придбання житла під гарантії держави – не сплачуються. Комерційні банки вимагають сплати платежів, а влада нічим зарадити не може. Черга на отримання цього кредиту просувається повільно, що ставить під сумнів доцільність функціонування подібних фондів.
Волинською обласною радою було прийнято програму «Сільська молодь», що мала б також сприяти наданню коштів сільській молоді для будівництва власного житла. Повноцінне виконання програми гальмується тим же – відсутністю коштів.
Бюрократичний принцип - «папір витримає все» працює лише на одну сторону – відзвітуватись перед вищим керівництвом про виконану роботу, а вирішення проблеми лишається без змін.
Важливим позитивним фактором у забезпеченні працевлаштування молоді стало прийняття Верховною Радою України Закону України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю” від 4 листопада 2004 року № 21509-IV, який повинен був вступити в дію з 01.01.2006 року. Автором є народний депутат України Віталій Хомутиннік. Проте Законом України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” від 20 грудня 2005 року № 3235-IV він призупинений.
Зміст полягає в наступному: забезпечення молоді, що отримала вищу освіту, першим робочим місце шляхом надання дотації роботодавцю терміном 2 роки. Молода людина мала б можливість отримати роботу та професійні навики за сприяння служби зайнятості. Роботодавець зі своєї сторони, за рахунок Фонду державного соціального страхування України на випадок безробіття, отримав би дотацію на оплату праці на відповідний термін. Нинішня влада приписує собі авторство цього закону в турботі про молодь.
Чесно кажучи, це нас ображає, оскільки влада говорить про порядність у своїх діях, але реальні факти підтверджують протилежне. Питання до неї: «Чому ж вона призупинила дію цього закону в 2006 році, а тепер подає від себе?
На нашу думку, ситуація може змінитися лише тоді, коли завершаться ці політичні перегони і прийдуть до влади молоді фахівці. Поєднання молодої енергії та зрілого досвіду буде запорукою у вирішенні багатьох проблем, зокрема, молоді. А поки що, це - чергова порожня розмова між владою та молоддю, завершиться тим, що одна сторона говорить, а інша – не чує, або вдає, що прислуховується.
- З яким питанням до Вас найчастіше звертаються юнаки та дівчата?
- Тематика звернень - різноманітна: це - і вищезазначені проблемні питання, а в додаток - початок скорочення молодих фахівців в зв’язку з економічною кризою та непродуманими діями діючого Уряду. Процес, який набирає обертів, є болісним для молодої людини, котра починає ставати на ноги. Як приклад, звернулась до нас випускниця одного із «вишів», яка працює інспектором відділу кадрів одного із транспортних підприємств, про те, що керівництво установи скорочує персонал з грудня місяця. Як їй бути в цій ситуації, адже вона втрачає роботу та джерело для прожиття. Ю.Тимошенко запевнювала українців, що скорочень масових не буде, але в житті - не так. І таких людей щодня стає більше, тобто діюча влада в черговий раз підтвердила свою неспроможність керувати державою та підірвала довіру населення до неї.
- Наближається свято студентів, щоб Ви хотіли б побажати молодим волинянам?
- Напередодні свята вітаю всіх, хто був, є або ще тільки мріє стати справжнім студентом, а також і тих, хто вже має значний життєвий досвід та багато років за плечима, але має в душі та очах незгасний студентський вогник.
Прагніть пізнати незвідане, творчо мисліть, шукайте нові рішення, добивайтесь свого і майбутнє буде належати вам!
Нехай щастить вам на життєвому шляху, а поруч будуть вірні друзі, мудрі наставники, досвідчені колеги, надійні партнери. Хай на все життя залишиться з вами радість чудових студентських років!
- Дякую за розмову!
Розмову вів Андрій Волинський

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 1090 | Додав: volynregion | Рейтинг: 4.5/2 |