Saturday, 18.05.2024, 19:53

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  November 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2008 » November » 22 » Престиж обраної професії (Волинь-регіон)
Престиж обраної професії (Волинь-регіон)
16:21
На таку тему в понеділок, 17 листопада, в Навчально-методичному центрі профспілок пройшов, організований Волинською обласною організацією Партії регіонів, Волинським обласним відділенням молодіжної організації «Союз молоді регіонів України» та представниками студентських і громадських організацій області, «круглий стіл», який зібрав чимало студентів і, звичайно, не випадково співпав з їхнім святом - міжнародним Днем студента.
Серед гостей, запрошених до розмови, були Олександр Костянтинович Башкаленко - депутат Волинської обласної ради, голова Волинської обласної організації ПР, Петро Якович Пронь - голова депутатської фракції ПР у Волинській обласній раді, помічник ректора ЛНТУ, заслужений будівельник України, Олександр Іванович Курилюк - депутат Старовижівської районної ради, голова Старовижівської районної організації ПР, Віктор Петрович Сіліхін - спікер міської організації ПР, Раїса Євгенівна Кучмук - директор Волинського обласного центру зайнятості, Андрій Мельник - голова Волинського обласного відділення молодіжної організації «Союз молоді регіонів України», студентські лідери – Андрій Гурський, студентський мер Луцька, Віталій Поліщук - голова студентської ради ЛНТУ, член Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки України, представники громадської організації «Асоціація молодих реформаторів» та інші.
Ведучими заходу стали Олександр Колтунович, студент ЛНТУ та Мар’яна Микитюк, студентка ВНУ, лідер департаменту волонтерської діяльності центру «Довіра». Ведучі найперше розкрили присутнім основні цілі та завдання «круглого столу», серед яких були питання вибору престижної для кожного професії, болючі питання працевлаштування та реалізації на практиці отриманих у навчальному закладі знань, тема розвитку системи освіти в Україні, її переваг та недоліків. Також Олександр та Мар’яна від імені Волинської обласної організації ПР привітали студентів зі святом та вручили їм пам’ятні подарунки.
Отож, не секрет, що шалена динаміка сучасного світу вимагає від нас нового погляду на, здавалося б, уставлені та звичні речі, вимагає великої активності та ініціативності. Особливо гостро відчуває це на собі молодь, яка, насамперед, шукає своє місце в цьому світі, прагне відкривати нові горизонти та встановлювати нові, безперечно якісніші, стандарти. Як же при цьому допомогти молодим людям і не знехтувати їхніми прагненнями та ініціативами? На це та ряд інших питань старалися відповісти гості та учасники «круглого столу».

Насамперед голова молодіжної організації «Союз молоді регіонів України» Андрій Мельник привітав всіх студентів зі святом та розповів присутнім історію становлення міжнародного Дня студента, наголосивши, що молодь – це наше майбутнє і найбільший потенціал кожної держави, який потрібно підтримувати і розвивати. Окрім цього молодіжний лідер наголосив: «В Україні чомусь з кожним роком молодшає безробіття.»
У своєму вступному слові голова Волинської обласної організації ПР Олександр Башкаленко, за традицією, привітавши молодих людей зі святом, поділився з учасниками заходу власним життєвим досвідом і баченням проблеми вибору професії та свого покликання в житті. Як колишній офіцер, Олександр Костянтинович, повідав присутнім про систему виховання, в якій зростав він і його ровесники, про ті, пріоритети, які вони виділяли в своєму житті і які, не дивлячись на плин часу, не повинні втрачати своєї актуальності і нині, цитуємо: «Було соромно не служити в армії і зізнаватися в цьому. Сьогодні ж навпаки модно говорити, що не служив. Але ж є чудова професія – захищати рідну землю.» Також він наголосив, що питання працевлаштування – це, насамперед, питання особистої високої компетенції та професіоналізму людини в тій чи іншій сфері діяльності. Адже, в сучасних умовах, коли більше, ніж 70% роботодавців – приватні особи, зростають і вимоги до працюючих та змінюються умови професійної конкуренції між ними.
До розмови, звичайно долучилися і активісти молодіжного руху. Зокрема, Андрій Гурський зазначив, що спершу слід проаналізувати систему вищої освіти в Україні і незрозуміле прагнення молодих людей іти не за своїми покликаннями і вміннями, а банально слідувати моді при виборі спеціальності. Так, студентський мер Луцька привів сумну статистику, що нині конкурс на посаду юриста становить 80 чоловік на місце, але при цьому справжніх професіоналів в цій галузі дуже мало. Андрія підтримав і Віталій Поліщук – студентський лідер ЛНТУ, наголосивши, що на Заході і в інших розвинених країнах прийнята зовсім інша постановка питань, ніж в нас. Так, там запитують не про те, що ти знаєш, а насамперед, про те, що ти вмієш і не про те, ким ти працюєш, але де ти працюєш. Тобто, на перший план виходять злагоджені дії робочого колективу та престиж компанії.

Важливим для обговорення стало і питання реформування системи вищої освіти в Україні та підготовка нових кадрів. Студенти досить активно дискутували з приводу так званого «Болонського процесу», зазначали його недоліки і переваги в умовах становлення української вищої школи. В доповнення до слів студентів Олександр Курилюк зазначив, що, цитуємо: «Болонський процес не є виходом із всіх нині існуючих проблем в системі української вищої освіти. Ми мали чудову вищу школу, яка, на моє переконання нічим не поступалася «західній», а багато в чому була навіть краща.» Учасники дискусії погодились, що, знищивши і звівши нанівець всі досягнення системи української освіти років незалежності, ми бездумно запозичуємо чуже, забуваючи про власне.
Змістовним і цікавим також став виступ депутата Волинської обласної ради Петра Проня. Виходячи з власного багатого професійного досвіду та сучасних українських реалій, він зазначив, що, цитуємо: «Ми упустили політичний аспект цієї проблеми (проблеми престижності професій - авт.).На початку 90-х років відбулися, як ми знаємо, значні зміни в політиці, але ще не до кінця вони пройшли в свідомості людей. Одне залишилось незмінним – престиж заключається в професійності.» Іще Петро Якович розкрив моральний аспект цього питання, адже не секрет, що значна кількість студентів здобуває нині освіту за гроші, керуючись часто не власними, а бажаннями своїх батьків. При цьому в державі не має чіткої політики по держзамовленню для вузів, ми не знаємо скільки і яких спеціалістів нам потрібно.
Кульмінацією заходу став виступ директора Волинського обласного центру зайнятості – Раїси Кучмук, яка розкрила присутнім основні напрями державної політики в сфері працевлаштування молоді. «Праця – це товар і він повинен бути якісним», - зазначила, насамперед, Раїса Євгенівна.
Також вона розповіла присутнім про стан справ з цього питання в області, цитуємо: «Волинь завжди була трудонадлишковим регіоном, але це не означає, що нам не потрібні нові кадри, навпаки молоді спеціалісти та професіонали завжди в ціні і ми чекаємо на них та постійно готові їм допомогти.
Вдумайтесь в цифру – на 1000 безробітних, які подають заявки до Центру зайнятості, 680 мають вищу освіту». Звичайно, з одного боку тішить, що рівень освіченості в нас високий, але з іншого – така кількість безробітних молодих спеціалістів говорить про те, що престиж вищої освіти та її якість падають в Україні з кожним роком. Це і є, як погодились учасники заходу, наслідком недосконалої державної політики в сфері освіти та науки. Адже, в Україні нині нараховується близько 900 вищих навчальних закладів, ґрунтовну ж освіту своїм студентам дають одиниці.
Повертаючись до розмови з директором обласного центру зайнятості, нагадаємо про, висвітлену нею програму «Громадські роботи», до якої можуть долучитися всі бажаючі і, звичайно ж, наші студенти. Також Раїса Євгенівна запросила всіх бажаючих висловити своє бачення, які об’єкти можуть бути віднесені до «громадських» і таких, що потребують допомоги. Іще однією з послуг, якою зацікавились присутні студенти стали «тести на профорієнтацію», що постійно проводяться в центрі. Вони висловили думку, що їх повинен проходити кожен абітурієнт ще перед вступом до вузу і, керуючись їх результатами обирати собі спеціальність.
Що ж час плідної розмови минув досить швидко, адже спільні проблеми, а головне їх спільне та змістовне обговорення об’єднує нас і робить готовими до їх вирішення. Результатами ж круглого столу стали не лише усні висновки його учасників. Так, за пропозицією Олександра Башкаленка, за результатами зустрічі ухвалена резолюція, текст якої, як ми надіємось, ляже в основу реальних законодавчих ініціатив. Роблячи висновок, з усього вище сказаного і почутого не хочемо вдаватися до високих фраз і епітетів, підсумуємо все словами одного з учасників круглого столу, які і дають нам відповідь по темі: «Престижність спеціальності визначається самою людиною і кожному під силу зробити свою професію престижною». А ще, хочемо побажати вам в душі завжди залишатися студентами, які постійно прагнуть до нових знань, до нових звершень, відкриваючи перед собою все нові й нові, здавалося б, недосяжні обрії.
А ось, які відгуки про зустріч ми отримали від наших студентів:

Віталій Поліщук, Голова студентської ради ЛНТУ, Член Всеукраїнської студентської ради При Міністерстві освіти і науки України:
«Дуже цікава зустріч, приємно було, що розмова вийшла за рамки, визначеної теми і охопила ще інші хвилюючі для молоді питання. Приємно було почути різні думки, а прийняття спільної резолюції стало гідним завершенням круглого столу, тому чекаємо нових зустрічей.»


Ірина Гетьман, студентка ЛНТУ, учасник робочих груп в рамках діяльності «Міжнародної організації по захисту прав людини»:
«Розглядалася дуже актуальна тема професій та їх престижу. Ми дуже хочемо співпрацювати й надалі з усіма учасниками круглого столу задля досягнення спільних результатів.»
Катерина Трофимович
Фото Руслана Маюка.

Категорія: Волинські новини | Переглядів: 1303 | Додав: volynregion | Рейтинг: 5.0/2 |