Saturday, 04.05.2024, 10:12

Меню сайту
Розділи новин
Волинські новини [1403]
Аналітика [237]
Новини України [912]
Позиція партії [147]
Інтерв'ю [126]
Відео [25]
Привітання [52]
Твоя думка - важлива [18]
Календар новин
«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2009 » August » 26 » Клан Грицюків або «Cosa Nostra» по-волинськи
Клан Грицюків або «Cosa Nostra» по-волинськи
15:08
Влада Волині звернула увагу на освіту. Схоже на те, що Анатолій Грицюк вподобав собі територію Липлянської загальноосвітньої школи, що у Ківерцівському районі і тепер усіма правдами і неправдами намагається цю ділянку зробити, що називається, ближчою до тіла. А боротися у випадку голови Волинської обласної ради є за що. 5 гектарів землі біля Луцька з чудовими краєвидами і уже впорядкованою за державні та спонсорські кошти територією. Хтозна, скільки ще обіймати козирну посаду, а так, залишиться у спадок хороший земельний пай. Хоч сьогодні роби там базу відпочинку.

А тепер конкретика. В офіс Волинського обласної організації Партії регіонів звернулася колишня директор згаданого освітнього закладу. З її слів ми дізналися про ще одну сторону волинського чиновника Анатолія Грицюка. Подоляк Людмила Володимирівна пропрацювала у цій школі 34 роки, директором її призначили починаючи з 2000 року. За словами пані Людмили, школа на той час була у жалюгідному стані. Кошти не виділялися, школу опалювали вугіллям, і в одну із суворих зим труби, що проходили на даху будівлі порозмерзалися і потріскали. Коли вона зверталася по допомогу до тодішнього керівника райради Анатолія Грицюка її просто «відфутболювали», немає грошей – немає ремонту. Варто зауважити, що у школі навчаються діти з фізичними та розумовими вадами. Відтак, це для них не просто школа, а рідний дім, оскільки там вони живуть протягом усього навчального року. Педагоги пішли із проханнями про допомогу до різноманітних спонсорських та релігійних організацій. Саме за кошти благодійників пані Людмила провела у школу газ, воду, каналізацію, зробила ремонт їдальні, кухні, однієї спальні та в одному з приміщень підшили стелю гіпсокартоном, а також косметичний ремонт усіх приміщень. За її словами ремонт робився переважно силами педагогічного колективу. Також за кошти спонсорів 100 м.кв заклали бруківкою. Одним словом роботи було зроблено дуже багато, а ще яскраві квітники, а також зовнішній туалет. Пані Людмила каже, що все це було просто необхідним для школи. Оскільки, в тих приміщеннях, які вона отримала на початку свого керівництва, вчитися було неможливо.

За директорський період Людмили Володимирівни Анатолій Грицюк неодноразово відвідував заклад. Прицмакував, що мовляв хороша територія, гарно впорядкована і т.д. І така цікавість згодом стала предметною. Кілька років тому, голова облради хотів переформатувати спецшколу у місце військової слави, про це навіть було інтерв’ю в одному з волинських видань. Мовляв, там навчатимуть козацькій культурі молоде покоління Волині. А куди подіти дітей із спеціальними потребами? Порозкидати по інших спеціалізованих закладах. Саме так уявляв  цей процес Анатолій Грицюк. На той час його амбітні плани не вдалися, але надії він не втрачав.

У червні 2009 року контракт Людмили Подоляк закінчився. Тут все згідно із законом, причину відмови його продовжити пояснили пенсійним віком. Не підкопаєшся. Якби не один НЕмаленький нюанс. Новим директором призначили… Дужик Іванну Анатоліївну, в дівоцтві Грицюк, тобто пан Грицюк вирішив підминати ласий шматок землі іншими методами, «внєдряти» родинні кадри. Це трохи довший шлях, але однозначно ефективний. Оскільки, за державні кошти тепер можна «вилизати» територію, а згодом, «порозкидати» дітей, тобто все згідно із задумом обласного чиновника.
Йдемо далі. Є ще одна сюжетна лінія - рожевий магазинчик дивного вигляду, який розташований  неподалік від шкільної території. Жодної вивіски, яка б давала інформацію про назву цього об"єкту. Цей заклад, за словами екс - директора школи, належить або належав (адже тепер вона директор) Іванні Анатоліївні. Людмила Подоляк неодноразово конфліктувала із власницею сумнівної точки, оскільки діти зі школи бігали сюди за алкоголем та цигарками і їм все це без докорів сумління продавали. Директор запротестувала і впала в немилість чиновницької доньки.
Людмила Володимирівна згідно із законом має право на вчительські години у школі . Відповідну заяву від 17 серпня їй підписав начальник обласного управління освіти та науки Михайло Попович. Втім, через три дні після виходу на роботу їй зателефонувала… завсклад і повідомила, що на роботу виходити не треба, оскільки, не готові документи. До цього часу їх так і не підготували. Можливо, клан Грицюків не бажає мати серед працівників неугідних людей. 

Нова керівниця одразу взялася до роботи. На території школи поспилювали кілька плодових дерев і відвезли їх до рожевого магазинчика. Мабуть, на дрова під шашлик. У сторожів забрали ключі від приміщень і тепер вони змушені нести варту під відкритим небом. Нещодавно один з них пробив у темряві ногу, оскільки територію школи перестали освітлювати, звернувся до лікаря. Травму йому не зарахували як виробничу. Лікар подзвонив і сказав, що на те є воля Іванни Анатоліївни. Тепер сторож у перервах між обходами сидить у дворі на возі. І байдуже, що ночі уже далеко не літні.

Кілька слів про магазинчик. За словами колишнього директора щоразу, коли з перевірками приїжджала санстанція або ж податкова, він був незаплановано зачиненим. Хто так оперативно попереджав доцю начальника про черговий рейд? Одним словом темних плям у цій історії чимало.

Закон України «Про загальну середню освіту» ставить до директора школи наступні вимоги: Посаду керівника загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності може займати особа, яка є громадянином України, має вищу педагогічну освіту нарівні спеціаліста або магістра, стаж педагогічної роботи не менше трьох років, успішно пройшла атестацію керівних кадрів освіти у порядку, встановленому Міністерством освіти України. А до керівників закладів для дітей із спеціальними потребами ці вимоги ще більш ретельні

За словами Людмили Подоляк стаж нового директора на момент вступу на посаду становив 9 місяців звичайного педагогічного. Не виключено, щоб позакривати біографічні прогалини тато домалює ще три роки у трудовій,  адже для птахи такого польоту - це не складно.

І взагалі, для нової влади немає нічого складного. Призначати директорами шкіл директорів генделиків, керівникам шкіл організовувати власну роботу через завскладом, які повідомляють працівникам про кадрові рішення. Нічого не скажеш, нова влада, нові стандарти.

17 серпня нова керівник відзначала в колективі День народження. Принесла у школу ящик горілки, бутерброди. «Власть помінялась – гуляємо!» І байдуже, що розпивати спиртне на території школи заборонено. Для дочки голови облради закони не писані.

Коли Людмила Подоляк заступала на посаду директора їй сказали формувати кадровий резерв. Втім, коли призначали Грицюкову дочку, про наступників, яких бачить на своєму місці екс - директор ніхто навіть не поцікавився.
Ми хотіли на власні очі побачити територію, якою снить і марить Анатолій Грицюк. Справді гарно та доглянуто. Неподалік старе русло Стиру, мальовничі пагорби і чиста природа. Зустріли ми також нового директора. Вона сказала, що права на зйомку ми не маємо, бо це… приватна територія. Щоправда потім виправилась, мовляв не маєте права, бо не спитали дозволу. Хоча, можливо подібна обмовка була не випадковою…

Лариса Кузнєцова


Категорія: Волинські новини | Переглядів: 875 | Додав: volynregion | Рейтинг: 0.0/0 |